Koninklijke onderscheiding voor burgemeester Reg van Loo van Vaals

Gouverneur Theo Bovens heeft aan de heer drs. R.L.T. (Reg) van Loo de versierselen overhandigd die horen bij een Koninklijke Onderscheiding. De heer Van Loo is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn langdurige maatschappelijke verdiensten onder meer in het onderwijs en op cultureel gebied.

De heer Van Loo was van 1977 tot 2006 werkzaam in het voortgezet onderwijs. Hij was onder meer docent geschiedenis en maatschappijleer. Van 1989-2000 was hij rector van het Sint Antonius Doctorcollege in Kerkrade en aansluitend voorzitter van de centrale directie van het College Rolduc (2000-2006).

Vele jaren was hij voorzitter van de personeelsraad en voorzitter van de medezeggenschapsraad van het Sint Antonius Doctorcollege. Hij was voorzitter van de Katholieke Schoolraad Kerkrade, bestuurslid van de Stichting Bijzonder Onderwijs Zuid-Limburg en van de Stichting Regionaal Onderwijsbureau Limburg.

De heer Van Loo vervulde een prominente rol in de onderwijssector in Zuid-Limburg, in een tijd waarin schaalvergroting en onderwijsvernieuwing aan de orde van de dag was.

In 2006 werd hij benoemd tot burgemeester van Vaals. In de afgelopen jaren heeft de heer Van Loo veel tijd en energie gestoken in grensoverschrijdende samenwerking. Ook investeert hij in het bevorderen van de leefbaarheid in de kleine kernen. Hij is lid van de Stuurgroep Drielandenpark, lid van de Euregio Maas Rijn, lid van het overleg Aachen 2030 en van het bestuurlijk overleg met de Reinisch Westfaelische Technische Hogschule (RWTH) Aachen.

Al 40 jaar is de heer Van Loo actief op cultureel gebied. Vele jaren was hij vicevoorzitter (1975-2001) van Harmonie Agatha te Eys. Van 1999-2007 was hij voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. De Dag van de Blaasmuziek, LBM Jeugdproms en het Jong LBM bestuur zijn initiatieven van zijn hand om in het bijzonder de jeugd meer te betrekken bij de blaasmuziek. Als bestuurslid van de Federatie van Katholieke Muziekbonden Nederland maakte hij deel uit van de landelijke Unisono Commissie Vernieuwing Concoursreglement.

Hij was bestuurslid (2002-2007) en voorzitter (2007-najaar 2014) van het bestuur van de Stichting Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Dit grootste wereldevenement op het gebied van de blaasmuziek heeft onder zijn voorzitterschap een belangrijke impuls gekregen door de ontwikkeling van nieuwe wedstrijdformats, beoordelingssystematieken en muzikaal kader, en repertoire. De heer Van Loo initieerde het project WMC Young Generation met als doel jonge, kansarme maar talentvolle musici uit de hele wereld een podium te bieden.

Onmiskenbaar speelde de heer Van Loo in de afgelopen decennia een toonaangevende rol in de wereld van de blaasmuziek.