Vrijwilligers Dierenbescherming helpen ouderen bij verzorging huisdier

Baasje en huisdier zo lang mogelijk gelukkig samen

24 april 2015 - "Huisdieren zijn voor sommige mensen een bron van vreugde, troost en een reden om het leven nog aan te kunnen." Dit zegt Antoinet Dijksterhuis, die sinds kort als vrijwilliger van DUO (Dieren Utrecht en Ouderen) oudere mensen helpt bij de verzorging van hun huisdier. Zodat ze zo lang mogelijk samen kunnen blijven. Sinds een paar weken laat zij hondje Spot (13 jaar) uit. Zijn baasje is nog relatief jong maar heeft zoveel lichamelijke ongemakken dat hij geen lange wandelingen met Spot meer kan maken.

Wat is DUO

Het project DUO is een initiatief van Dierenbescherming Regio Utrecht. De naam 'DUO' verwijst naar Dieren Utrecht en Ouderen en ook naar het onafscheidelijke duo dat eigenaar en huisdier samen kunnen vormen. Voor veel ouderen zijn huisdieren van groot belang voor hun kwaliteit van leven. Met het ouder worden nemen functiebeperkingen vaak toe, terwijl in veel gevallen het sociale netwerk kleiner wordt. Hierdoor kunnen ouderen problemen ondervinden bij de verzorging van hun dierbare huisdier. De vrijwilligers van DUO bieden de ouderen en huisdieren ondersteuning. Zo kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten. In Utrecht draait het project als sinds 2007 met succes. Vanaf nu kunnen mensen in en rond Amersfoort ook om hulp vragen.

Start DUO Amersfoort

De thuiszorg van het baasje van Spot wist van het nieuwe initiatief van de Dierenbescherming en nam contact op met de cooerdinator van DUO Amersfoort. Na een intake gesprek kon de eerste vrijwilliger een paar dagen later beginnen. Drie vrijwilligers komen een keer in de week langs om een lange ochtendwandeling met Spot te maken. De rest van de uitlaatmomenten doet meneer zelf in zijn scootmobiel of hij mobiliseert zijn eigen achterban. Antoinet: "Het is heel leuk (en gezond!) om een flinke wandeling te maken met een hond die dat nodig heeft. Het geeft mij een goed gevoel om iets te doen voor iemand - en zijn dier - die dat hard nodig heeft. Meneer is ons erg dankbaar dat Spot vaker en langer buiten is. Soms drink ik nog een kopje koffie mee. Ook dat hoort er voor mij bij. Het is echt fijn om op zo'n leuke manier een steentje bij te dragen zodat meneer en Spot nog zo lang mogelijk samen kunnen blijven. Zo hou je de eenzaamheid ook op afstand. Het kost mij nu ongeveer 1,5 uur per week -meer kan in overleg natuurlijk altijd-, wie heeft die tijd nou niet? "

Wat doet DUO

Vrijwilligers van DUO bezoeken ouderen en hun huisdier en bieden praktische hulp, bijvoorbeeld: de kattenbak of vogelkooi verschonen, wandelen met de hond of soms naar de dierenarts gaan. DUO kan ook helpen bij het vinden van tijdelijke opvang voor het dier (bijvoorbeeld vanwege een ziekenhuisopname) of van een nieuw thuis als de oudere de zorg niet meer aan kan.

De hulp is gratis, maar alleen bedoeld voor mensen die betaalde hulp niet kunnen financieren. Meer informatie voor zowel clienten als vrijwilligers is te vinden op: http://utrecht.dierenbescherming.nl