Koninklijke onderscheiding voor burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen

Gouverneur Theo Bovens heeft aan de heer drs. G.J.M. (Sjraar) Cox de versierselen overhandigd die horen bij een Koninklijke Onderscheiding. De heer Cox is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn langdurige maatschappelijke verdiensten al dan niet in het verlengde van de uitoefening van zijn burgemeestersambt.

De heer Cox is 25 jaar actief in het openbaar bestuur. In 1990 startte hij als parttime wethouder in de toenmalige gemeente Margraten. In 1992 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Diever. Van 1997-2002 was hij burgemeester van Nuth. Aansluitend werd de heer Cox benoemd tot burgemeester van de gemeente Veldhoven en sinds 2006 is hij burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen.

Al meer dan 35 jaar vervult hij maatschappelijke nevenfuncties op een breed terrein, onder meer de zorg, de jeugdhulpverlening, het welzijnswerk, op cultureel gebied, de cultuurhistorie en de sport. Zo was hij lid van de raad van toezicht van zorginstelling Stichting De Leite (Assen), voorzitter van de Stichting Respons (op het gebied van jeugdzorg), voorzitter van het Drents Fanfare Orkest en voorzitter van de Drentse Vereniging Jeugdhulpverlening. De heer Cox was voorzitter van de raad van toezicht Bijzonder Jeugdwerk Brabant, voorzitter van de Stichting Jeugdzorg Sint Joseph en lid van de raad van advies van Slachtofferhulp Zuid-Nederland.

Afgelopen jaren heeft de heer Cox een verbindende rol gespeeld als voorzitter van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zuid Limburg. In 2014 maakt hij deel uit van de Evaluatie Commissie Vorming RUD, de Commissie Wolfsen. Sinds 2008 is hij secretaris van de Vereniging van Limburgse Gemeenten. In de periode 2010-2014 was hij lid van het landelijk bestuur, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De heer Cox is lid van de landelijke bestuurscommissie van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), lid van het landelijk overleg Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) en vicevoorzitter van Brainport 2020.