Razende newwave van Rats on Rafts in Podium Asteriks

Geachte redactie,

Op vrijdag 24 april speelt de Rotterdamse band Rats on Rafts in Podium Asteriks in Leeuwarden. Support komt van The Homesick en It Dockumer Lokaeltsje. Kaarten kosten vijf euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de site van het podium, of bij King Kong Records in Leeuwarden.

Rats on Rafts bracht zeer recentelijk een nieuw album uit, genaamd Tape Hiss, met daarop een mix van ijzersterke postpunk en newwave liedjes. De plaat kon rekenen op vele positieve recensies, de band maakte al veel indruk in hun messcherpe optredens tijdens hun releasetour. Rats on Rafts is door 3voor12 uitgeroepen door één van de spannendste Nederlandse live-acts van het moment.

Het nieuwe album is overigens een zogenaamde AAA release: analoog opgenomen, gemixt, gemasterd en op plaat geperst. Een proces waar veel tijd in zit, maar die zich terugbetaalt in de sound van de plaat: organisch, rauw en recht voor z’n raap. Het vertrouwde post-punk en wave-geluid is nooit ver weg, maar Tape Hiss kenmerkt het live-geluid Rats on Rafts beter dan ooit te voren.

Support act The Homesick bestaat uit drie jonge gasten uit Dokkum die samen puntige, dwarse en vooral aanstekelijke popliedjes door een stoffige tape recorder halen en daarmee een frisse sound neerzetten. Met EP Twst Yr Wrsts debuteerde The Homesick onlangs op Subroutine Records, vorig jaar won de band al de Kleine Prijs van Fryslân.

Naast support door jonge honden van The Homesick, spelen ook de legendarische Friese punkers van It Dockumer Lokaeltsje deze avond in het voorprogramma. Eind vorig jaar maakten de ervaren mannen al hun ‘rentree’, zelfs met nieuw materiaal. Naar eigen zeggen zijn de songs weer net zo “briek, Friestalig en psychodemisch” als vroeger.

Een week later zijn The Mysterons te zien in het Leeuwarder podium, ze maken psychedelische groove-muziek. Een dag later speelt Broeder Dieleman in de Kanselarij, dit concert wordt gepresenteerd in samenwerking met Explore The North. In de week daarna staat My Baby (8/5) op de planken van Asteriks. De rest van het seizoen krijgt al aardig vorm met ondermeer Antwerp Gipsy-Ska Orkestra (12/6), King Ayisoba (19/6) en Rolo Tomassi (26/6). Meer info en het volledige programma is te vinden op www.podiumasteriks.nl