De kunst van het geloven

De kunst van het geloven

De impact van de kerk op ongelovigen

Beeldende kunstproject van Gerbrand Volger en Willeke van Tijn in de Amsterdamse Obrechtkerk.

EENMALIGE MANIFESTATIE/EXPOSITIE op vrijdag 24 april 2015

om 20 uur.

Persbericht, Amsterdam 13 april 2015

Dit nieuwe project ontstond uit de overweldigende indruk die de Katholieke Kerk op de kunstenaars maakte. Zowel aan gelovigen als ongelovigen biedt zij een culturele erfenis die een hoogtepunt is in de geschiedenis.

Grote kunstenaars op het gebied van de architectuur, schilder- en beeldhouwkunst en muziek kregen opdrachten van de kerk en vonden daar hun grote inspiratiebron, die ook voor kunstenaars uit de latere eeuwen en in de moderne tijd belangrijk zijn.

Programma:

Opening om 20.00 uur, ingespeeld door Kees de Wijs, orgel Welkomstwoord door drs Pierre Valkering, pastor van Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans

Openingstoespraak door Alexander Münninghoff, schrijver Dialoog van Paul van Vliet

Parade van de Vertwijfelden door theatergezelschap NEPCO, met muzikale begeleiding

Met voedsel ter vergeving van andermans zonde, naar concept van Patrick Faas

Willeke van Tijn maakte voor dit project 16 manshoge madonna’s, die in een halve cirkel in de Obrechtkerk worden opgesteld, maar ook kleinere schilderijen, objecten en altaars in navolging van kerken uit Italië, Spanje, Frankrijk en Rusland, waar men plastic bloemen en gipsen beeldjes als offergeschenken neerlegt. De kinderlijke blijheid als tegenstelling van de immense architectuur van de kathedralen.

Gerbrand Volger houdt van ruimte en menselijke dramatiek; scènes met menselijke figuren spelen zich in een architectonische setting af. Dramatiek is te vinden in de gekruisigde Jezus: symbool van het lijden. Franciscus van Assisi en de huidige paus Franciscus worden afgebeeld terwijl zij met de vogels spreken. Volger gaat een confrontatie aan met de "Grote Meesters”. Zijn in de Obrechtkerk getoonde Maria-Tenhemelopneming is geïnspireerd op het werk van de Italiaanse schilder Titiaan.

De beeldende kunstenaars Willeke van Tijn & Gerbrand Volger werkten eerder samen aan kunstprojecten met een thema. Het eerste “Project van Gelder Papier” in 1982 werd gevolgd door o.a. “Project Hoogovens”. Zij exposeerden hiermee in het Frans Halsmuseum en het Rijksmuseum Twente. In 2011 hadden zij een grote tentoonstelling in Rusland met het project “Back to the USSR. Vervlogen idealen.”

Willeke van Tijn werd opgeleid aan de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Zij ontving de Europa prijs voor schilderkunst in België. www.willekevantijn.nl Gerbrand Volger studeerde aan de Rijksacademie en de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Hij ontving de Jeanne Oosting prijs voor de Schilderkunst. www.gerbrandvolger.nl OBRECHTKERK, Jacob Obrechtstraat 30 1071 KM Amsterdam-Z

Ontwerp affiche: Jaela van Tijn