Van subsidieren naar investeren


vrijdag 24 april 2015

Het vernieuwde subsidiebeleid

Logo gemeente Borger-Odoorn Klik om te vergroten

De gemeenteraad heeft op 12 maart de notitie `Anders maatschappelijk investeren' vastgesteld. Daarmee is het nieuwe subsidiebeleid met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in werking getreden.

Doel van het nieuwe beleid is om subsidies te verlenen als maatschappelijke investering.

Daarmee breekt de gemeente met ingeslopen gewoontes en vanzelfsprekendheden bij de beoordeling en toekenning van aanvragen. Niet meer de band uit het verleden bepaalt de beoordeling, maar de bijdrage die een activiteit levert aan gewenste maatschappelijke ontwikkelingen.

Inspraak over subsidiebeleid

Er is veel gepraat en gecorrespondeerd met de inwoners van Borger-Odoorn. Eerst over wat er anders zou kunnen aan het subsidiebeleid. De belangrijkste adviezen uit de daarvoor belegde bijeenkomsten zijn overgenomen in het herijkte subsidiebeleid. Zo blijft de subsidie voor de dorpshuizen
bestaan omdat inwoners de gemeente hadden geadviseerd om voor ontmoetingsplekken te zorgen. Mochten verenigingen genoodzaakt zijn te stoppen, dan zou er ten minste een plek zijn waar men elkaar wel kan ontmoeten zodat de sociale contacten behouden blijven.

In de inspraakperiode is er een inloopavond geweest waar men vragen kon stellen en het subsidiebeleid uitgelegd kreeg. Er was gelegenheid om met beleidsmedewerkers te praten over de gevolgen van het herijkte subsidiebeleid en de bezuinigingen voor de vereniging.

Mensen hebben zienswijzen kenbaar gemaakt waar de gemeente op heeft gereageerd. Verenigingen die dat wilden, hebben een gesprek met de gemeente gevoerd over een `zachte landing'; een financiele overgangsregeling om het gat tussen geen subsidie en nieuwe subsidie op te vangen.

Nieuwe subsidieaanvragen

Nu de nadere beleidsregels van het subsidiebeleid door het college van burgemeester en wethouders zijn vastgesteld, kunnen verenigingen een nieuwe aanvraag indienen. De nadere beleidsregels zijn de criteria voor het beoordelen van een subsidieaanvraag.

In de special leest u meer over het vernieuwde subsidiebeleid en de creatieve en inspirerende manier waarop andere verenigingen hiermee omgaan.







Nieuwsberichten