Onderzoek Huis van de Stad afgerond


Gepubliceerd op: 24 april 2015

Voormalig stadhuis aan de Generaal Spoorlaan (Foto Ridder van Doorne)Voormalig stadhuis aan de Generaal Spoorlaan (Foto Ridder van Doorne)

College ziet concrete mogelijkheden voor een Huis van de Stad waarbij het voormalige stadhuis aan de Generaal Spoorlaan behouden blijft.

Wat is er onderzocht?

Allereerst onderzocht BBN adviseurs de gedetailleerde bouwkundige en constructieve staat van het gebouw aan de Generaal Spoorlaan. De resultaten van het onderzoek geven antwoord op de vraag of huisvesting van de gemeentelijke organisatie, aangevuld met andere functies, in een (herontwikkeld)
Huis van de Stad aan de Generaal Spoorlaan, een haalbare optie is. Hierbij zijn de resultaten van een tevens uitgevoerd bouwhistorisch onderzoek ook in ogenschouw genomen.

Voor de huisvesting van de gemeentelijke organisatie is Het Nieuwe Werken concept in eerste instantie op hoofdlijnen doorgerekend.

Daarnaast is met een Economische Effectrapportage onderzocht welke gevolgen een eventuele verhuizing zou hebben voor zowel het winkelgebied In de Bogaard als het Hendrik Ravesteijnplein.

Conclusies onderzoek

Een Huis van de Stad is bouwtechnisch haalbaar. En door toevoeging van een overdekt inwonerplein (atrium) op de plaats van de voormalige binnentuin kan een Huis van de Stad goed tot zijn recht komen.

Aan de hand van vlekkenplannen is aangetoond dat er voldoende vierkante meters in het gebouw aanwezig zijn om zowel de gemeentelijke organisatie als aanvullende (derden) functies goed te huisvesten.

Tot slot is geconcludeerd dat een Huis van de Stad gerealiseerd kan worden tegen gelijkblijvende exploitatielasten als nu voor Hoogvoorde.

Punt van aandacht is het nu nog lopende huurcontract (tot 1 januari 2023) wat de gemeente heeft voor Hoogvoorde. Tussentijdse beeindiging brengt frictiekosten met zich mee. Daarnaast heeft de gemeente een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij een vertrek als organisatie uit het
Bogaardgebied.

Ook moeten derdenfuncties die kunnen bijdragen aan een Huis van de Stad nog concreet worden geinventariseerd. Om dit te doen, zullen we met name in gesprek gaan met bewoners en instellingen in Rijswijk.

Een gefaseerde ontwikkeling van een Huis van de Stad behoort daarbij tot de mogelijkheden.

Na het zomerreces wordt een voorstel aan de raad voorgelegd met het verzoek om krediet beschikbaar te stellen voor de hiervoor genoemde onderzoeksonderwerpen.

Zie ook

* Huis van de Stad

Voormalig stadhuis aan Generaal Spoorlaan, klik voor meer info

In december 2014 heeft het college van Burgemeester en Wethouders aan enkele bouwkundige bureaus gevraagd om een offerte in te dienen voor het doen van een gedetailleerd bouwkundig onderzoek naar het voormalig stadhuis aan de Generaal Spoorlaan. Het bureau dat de opdracht krijgt,
onderzoekt de mogelijkheden voor de huisvesting van de gemeentelijke- en ambtelijke organisatie in een Huis van de Stad.

* Deel Onderzoek Huis van de Stad afgerond op Facebook
* Twitter