Negen inwoners koninklijk onderscheiden in Nunspeet


Koninklijke Onderscheidingen gemeente Nunspeet

Burgemeester van Hemmen heeft acht Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Nunspeet (zes personen Lid in de Orde van Oranje-Nassau, een persoon Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en een persoon Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden). De volgende
personen hebben een lintje gekregen:

De heer Bert Barkhuis
De heer Seine Stobbelaar
De heer Arie Harteveld
Mevrouw Jacolien Ponsteen-Bonestroo

De heer Gerhard van Binsbergen
De heer Jaap Frens
Mevrouw Wilma Bijma (RIDDER)
De heer Henry Plakke (RIDDER MET DE ZWAARDEN)

Motivatie van de onderscheidingen:

1. De heer L.J.C. Barkhuis

1966-1970 actieve inzet als ouderling en scriba van de Gereformeerde Kerk in Haaksbergen, zoals het onderhouden van contacten, agenderen en notuleren van vergaderingen en bezoeken van gemeenteleden.

1977-2011 kaderlid en later bestuurslid namens de Landelijk Protestants Middelbaar Onderwijs afdeling van de personeelsvakorganisatie UNIE NFTO en lid van de medezeggenschapsraad van ROC Landstede.

1979-1982 actief als voorzitter en penningmeester van de Zendingscommissie van de Gereformeerde kerk in Katwijk a/d Rijn. Hij heeft daarnaast catechese onderricht aan 15- en 16-jarigen.

1985-1990 ouderling voor Zending, Evangelisatie, Vorming en Toerusting Gereformeerde kerk te Nunspeet. Actief als penningmeester en bij het verspreiden van lectuur voor de zending, en bij het organiseren van zomeractiviteiten voor vakantiegasten en zomeravonddiensten en leerhuisavonden in de
winterperiode.

1993-1999 penningmeester van de Wereldwinkel in Nunspeet. Hij beheert de financien en verzorgt de in- en verkoop van speciale artikelen uit de Derde Wereld.

1994-2010 actief tot 2003 in diverse functies bij de Volksuniversiteit Nunspeet: van tweede secretaris en tweede penningmeester tot voorzitter, en van 2005 tot 2010 opnieuw als voorzitter.

1994-heden vrijwilliger bij Stichting Hulpdienst Nunspeet. Hij verricht werkzaamheden op verzoek van meestal oudere mensen, zoals klusjes in huis, en zorgt voor vervoer naar ziekenhuizen.

1999-2005 inzet als bestuurslid van de Stichting Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek in Nunspeet.

2000-2006 actief als thesaurier van de Vrijmetselaarsloge Flevo in Harderwijk, en korte tijd als achtbare meester.

2000-2008 secretaris en technisch medewerker van Vereniging van Eigenaren Sterrebosch, Meester Meijerplein 57, Nunspeet

2008-heden thesaurier van de Vrijmetselaarsloge Liefde en Trouw in Apeldoorn van 2008 tot 2011 en van 2013 tot heden, en tevens bestuurslid van de Stichting Logegebouw in Apeldoorn sinds 2013.

2011-heden voorzitter van de Clientenraad van Verzorgingshuis Dennenheuvel in Bloemendaal. Hij behartigt in die functie de belangen van clienten van Stichting Sint Jacob op de locatie Dennenheuvel/Euphrasia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De heer S. Stobbelaar

1992-2000 bestuurslid bij de Nederlandse Patienten Vereniging (NPV), en lid vanaf de oprichting in 1984. Hij woont regionale en plaatselijke thema-avonden bij en regelt sprekers en locaties voor de lokale informatieavonden.

1993-2012 actief als beheerder van de kerkelijk bibliotheek `Tolle Lege', en ook betrokken bij het verplaatsen, ordenen en labelen van de boeken.

1994-heden voorzitter - en al sinds 1987 lid - van de mannenvereniging `Onderzoekt de schriften' in Elspeet. Hij verzorgt regelmatig een inleiding of een bijbelstudie.

1996-2005 voorzitter van en eindverantwoordelijk voor zondagsschool Abia in Elspeet. Hij gaf daarnaast ook les aan 6- tot 12-jarigen.

1997-2004 bestuurslid van de Boaz Jachinschool in Elspeet tijdens een periode die niet zo gemakkelijk was voor de school, omdat de Boazschool vanwege leerlingentekort moest integreren in de Jachinschool.

2005-heden actief als jeugdouderling en ouderling van de Hervormde Gemeente Elspeet. Naast zijn taken als jeugdouderling bezoekt hij als wijkouderling gezinnen en alleenstaanden. Daarnaast vervult hij zijn taken bij begrafenissen, huwelijken en doopzittingen.

2010-heden vrijwilliger bij Zorgcentrum Oranjehof in Elspeet. Hij verzorgt weekopeningen en-sluitingen, begeleidt groepen en verricht pastoraal werk.

2011-heden mantelzorger voor zijn vrouw die twee knieoperaties moest ondergaan in 2011 en 2012 en daardoor het huishouden niet kon doen. Hij kookt nu dagelijks en doet de boodschappen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De heer A. Harteveld

1986-heden geeft leiding aan de Bijbelkring van de Hervormde gemeente Nunspeet, wijk Hulshorst, door het verzorgen van de inleiding. Daarnaast gaat hij ook vaak bij de leden langs en spreekt met de mensen over hun zorgen.

2002-heden vanaf de oprichting in 2002 ruim 10 jaar voorzitter van de Stichting Begeleid Wonen, en na een fusie van de St. Kansrijk Wonen nog steeds actief als vrijwilliger. Hij leidt maandelijks de huisvergadering met de jongeren en is erg betrokken bij hun wel en wee.

2004-heden als evangelisatieouderling heeft hij zitting in de kerkenraad van de Hervormde gemeente Nunspeet. Ook vertegenwoordigt hij de kerkenraad in de zondagse kerkdiensten, heeft hij zitting in de Commissie voor Zending en Evangelisatie en is hij initiatiefnemer/geeft hij leiding aan
verschillende gespreksgroepen en -kringen.

2008-heden met zijn vrouw gestart met een ouderinitiatief voor begeleid wonen voor jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Dit heeft geleid tot het gezamenlijk oprichten van de stichting `Ons Huis', met als doel het realiseren van een passende woonvorm.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mevrouw J. Ponsteen-Bonestroo

1990-heden actief bij de Zwem- en Poloclub Nunspeet als algemeen secretaris. Zij heeft zitting in het bestuur, verzorgt de ledenadministratie en contacten met het zwembad, de zwembond en het regiobestuur. Ook zet zij zich in als trainster en jureert ze bij waterpolowedstrijden.

2000-heden inzet voor de Nederlands Hervormde gemeente in Nunspeet in de vorm van oppasdienst tijdens de kerkdienst, ophalen van zakjes van het verjaringsfonds, lid van de commissie van de Ontmoetingsdag NH-Dorpskerk en actieve betrokkenheid bij de jaarlijkse Heleboeldag en de
kinderbijbelweek.

2000-heden penningmeester en veelzijdig organisator bij de Oranjevereniging Nunspeet. Zij is medeverantwoordelijk voor de organisatie van de kinderoptochten en de kleedjesmarkten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De heer G. van Binsbergen

1991-heden actief als vraagbaak en ondersteuner van de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Nunspeet bij automatiseringsvragen, in het bijzonder actief voor de ledenadministratie.

1994-heden inzet als administrateur voor de kerkbode van de Gereformeerde Gemeente in Nunspeet. Dit omvat o.a. de abonnementenadministratie en de gehele financiele administratie. Ook is hij actief bij het persklaar maken van de periodieke uitgave van hun gemeentegids.

1997-heden bestuurslid van de Stichting Het Venster in Nunspeet en de laatste drie jaar secretaris. Daarnaast voorzitter van de commissie Good Governance bij de overgang naar een toezichthoudend bestuur en actief bij de fondswerving voor de Stichting Vrienden van Het Venster.

1997-heden vrijwilliger bij Stichting Het Venster, met name op het terrein van ICT. Hij heeft zelf de relatie- en registratiesystemen ontworpen en de programma's daarvoor gemaakt.

1998-2005 als secretaris betrokken bij de Financiele Commissie van de Gereformeerde Gemeente in Nunspeet die tot taak had de nodige middelen te verzamelen voor de ingrijpende verbouwing van het kerkgebouw in 2001.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De heer J. Frens

1973-1998 actief bij de Voetbalvereniging Nunspeet als jeugdleider, hoofdleider, lid jeugdcommissie, en wedstrijdsecretaris jeugd/pupillen.

1988-1998 inzet als jeugdvoorzitter van Voetbalvereniging Nunspeet.

1998-heden gediplomeerd grensrechter bij beker-/competitiewedstrijden van de KNVB-zaterdagamateurs.

1998-heden bestuurslid sponsorzaken van Voetbalvereniging Nunspeet

2002-2005 actief en betrokken als ouderling-kerkrentmeester bij de Hervormde Gemeente Nunspeet.

2002-2012 inzet bij de organisatie van het Nissan-Oranje voetbaltoernooi op Koninginnedag, waar veel jeugd- en familieteams aan meedoen.

2010-heden hulpkoster van de Hervormde Gemeente Nunspeet in de Opstandingskerk en actief betrokken bij de organisatie van de wijkdagen van de Opstandingskerk.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mevrouw W. Bijma

1991-2011 kaderlid van CNV Vakmensen en haar rechtsvoorgangers. In het kaderwerk vervult zij zeer uiteenlopende functies:

1986-1992 lid van het afdelingsbestuur Heerenveen, CNV Vakmensen.
1995-1999 lid van het vakgroepbestuur Zuivel, CNV Vakmensen.
1995-2006 bondsraadslid van CNV Vakmensen.
2000-2002 voorzitter van het vakgroepbestuur Zuivel, CNV Vakmensen.
2002-2010 lid van het bestuur van het Productschap Zuivel (PZ).
2002-2010 lid van de Commissie Sociaal Economische Aangelegenheden, Productschap Zuivel.
2002-2012 lid van de commissie Melkveehouderij, Productschap Zuivel.
2003-2014 lid van de commissie Melkgeitenhouderij, Productschap Zuivel.
2009-2011 lid van de Commissie Diergezondheid & Kwaliteit Runderen (DKR), Gezamenlijke Commissie Productschap Zuivel & Productschap Vee, Vlees en Eieren.

1994-1997 lid van de Ondernemingsraad en vertrouwenspersoon bij COKZ (Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel).

2002-2008 ouderling bij de Protestantse Kerk Nederland, gemeente De Ontmoeting.

2007-heden voorzitter van de private vereniging WPCV (Welsh Pony & Cob Vereniging). Vanaf 2010 is ze de drijvende kracht achter het WPCV-Journal (jaarboek).

2012-heden zeer betrokken bij de oprichting van en voorzitter van Nevestam (organisatie voor belangenbehartiging van hobbymatig gefokte en gehouden paarden en pony's).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De heer H. Plakke

1982-heden in 1982 bij het ministerie van Defensie in dienst gekomen als onderofficier bij de Cavalerie. In 1997 en 2004 is hij uitgezonden naar voormalig Joegoslavie (SFOR). Vanwege zijn goede beoordelingen heeft hij in 2002 de officiersopleiding mogen volgen en aansluitend als
c-verkenningspeleton tewerkgesteld. Van 2006-2009 is hij werkzaam als plaatsvervangend c-grondgebonden verkenningseskadron. Als Ritmeester is hij tijdelijk bevorderd tot majoor en uitgezonden met Task Force Uruzgan 9. In 2011 is hij geplaatst bij de cavalerieschool in Amersfoort en in 2013 bij
het Opleidings- en Trainingscentrum Operatien als planner. Zijn gedrevenheid als militair en zijn uitmuntend functioneren is niet onopgemerkt gebleven en vele malen beloond, zowel materieel als immaterieel door (tijdelijke) bevorderingen.

1987-1992 voorzitter van de personeelsvereniging 104 Verkenningsbataljon in Nunspeet en waarneming van de functies van penningmeester en secretaris tot zijn overplaatsing in 1992.

1996-2000 messpresident van de onderofficiersmess in Eibergen gedurende zijn opleiding aan de School Militaire Inlichtingen Dienst. Hij leerde daar in 2 jaar Russisch en daarna nog Servo-Kroatisch voor zijn uitzendingen naar Bosnie als Tactisch Interceptor en Tactisch Analist.

1996-heden inzet als vrijwillig ambtenaar van politie waarvoor hij minimaal 200 uur per jaar zich moet inzetten en ook moet voldoen aan diverse testmomenten voor beroepsagenten. In deze functie maakt hij veel mee, zoals het afhandelen van dodelijke aanrijdingen, zelfdodingen, reanimaties en
zoekacties naar vermiste kinderen. Daarnaast assisteert hij bij veel lokale en nationale activiteiten zoals Prinsjesdag, Nijmeegse Vierdaagse en Koninginnedag.

2011-heden redactielid van het blad `Mededelingen', het kwartaalblad van de van de Vereniging Officieren Cavalerie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 24 april 2015 heeft de minister van Defensie, mevrouw J.A. Hennis-Plasschaert, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Bertus Walda (Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden).

De uitreiking was op het ministerie van Defensie in Den Haag.

Motivatie van de onderscheiding:

De heer L. Walda

1975-heden actieve loopbaan gestart bij de wachtbrigade in Den Haag en vervolgens werkzaam bij het 103 Eskadron. Aansluitend klassenbegeleider bij het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee, daarna lid van de normale politiedienst en zedenrechercheur bij de Militaire
Politiedienstbrigade in Ermelo. Momenteel Sectoradjudant van de Vaktechnische Opleidingen bij de Koninklijke Marechaussee en in die functie verantwoordelijk voor al het personeel van de sector; in de afgelopen periode in het bijzonder bij het begeleiden van jonge collega's bij hun
werkzaamheden binnen de draagploeg voor de slachtoffers van de vliegramp MH17.

1988-heden actief bij Radio Nunspeet. Hij presenteert wekelijks het radioprogramma `Hit Revue', een muziekprogramma waar veel luisteraars plezier aan beleven.

1997-heden (mede)organisator en oprichter van de Heineken Rhythm & Blues Time Nunspeet, een jaarlijks evenement op de vrijdagavond voor Pinksteren in het centrum van Nunspeet.

2004-2013 elftalbegeleider en trainer van diverse jeugdteams van Voetbalvereniging Nunspeet. Actief betrokken, zoals bij het onderrichten van het jeugdteam tijdens trainingen en bij het begeleiden en coachen tijdens oefen- en competitiewedstrijden en toernooien.

2012-heden actief als verenigingsscheidsrechter bij voetbalwedstrijden bij Voetbalvereniging Nunspeet en andere voetbalverenigingen in de omgeving.

2014-heden lid van de Fair Play Commissie van Voetbalvereniging Nunspeet.