Nieuw NA Magazine: Ondergedoken camera


24 april 2015

Den Haag

Het derde nummer van het digitale NA Magazine staat grotendeels in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

Fotografie in de Tweede Wereldoorlog

Tot november 1944 is fotograferen in het openbaar toegestaan. Alleen militaire objecten en oefeningen mogen niet gefotografeerd worden. Niet elke fotograaf houdt zich aan dat verbod.

Razzia

In het NA Magazine is het verhaal achter de foto's van de razzia op het Jonas Daniel Meijerplein op 22 en 23 februari 1941 te lezen. Ook andere foto's uit de Tweede Wereldoorlog zijn te bekijken, gemaakt door professionele en amateurfotografen.

De ondergedoken camera

Een aantal fotografen verenigt zich in 1943 in de verzetsgroep `Nederland Archief', later bekend als `De Ondergedoken Camera'. Zij willen de bezetting zo goed mogelijk documenteren en een getrouw beeld geven van wat zich in Nederland afspeelt. Daarvoor maken ze foto's van activiteiten van de
illegaliteit, verzetsacties, het optreden van Duitse soldaten, razzia's en de Hongerwinter. Ook deze foto's staan in dit NA Magazine.

Verder in het magazine

Verder besteedt het NA Magazine aandacht aan de Eerste Wereldoorlog met een verhaal over de Nederlandse gezant in Constantinopel Van der Does de Willebois en het archief van Louis Westenenk, koloniaal ambtenaar in Sumatra.

Lees het NA Magazine 3. Ondergedoken Camera