Sue Gibbs wint Lef in het Lab-prijs 2015


Sue Gibbs wint Lef in het Lab-prijs 2015

24 april 2015

Sue Gibbs, hoogleraar huidregeneratie VUmc/ACTA, heeft op 23 april 2015 de Lef in het Lab-prijs gekregen voor haar huid-op-een-chip model. Dit model maakt het mogelijk om complexe huidziekteprocessen te bestuderen en nieuwe medicijnen te testen zonder gebruik van proefdieren.

De prijs wordt jaarlijks door de Dierenbescherming uitgereikt aan een wetenschapper die zich op uitzonderlijke wijze inzet om het aantal dierproeven terug te dringen.

Levenslange passie voor proefdiervrij onderzoek
Sue Gibbs kiest bewust voor onderzoek doen zonder proefdieren en is een inspiratie voor collega's om steeds minder te kiezen voor dierproeven. Gibbs: "Er zijn zeker onderzoeken waarbij proefdieren nodig zijn omdat er geen goede alternatieven bestaan. Maar proefdieronderzoek mag nooit
vanzelfsprekend zijn. Ik ontwikkel modellen die het gebruik van proefdieren overbodig maken en lever zo een bijdrage aan het onderzoek zonder proefdieren."

Kweekhuid als echte huid
Gibbs maakt een labmodel huid waarin ze huidcellen, immuuncellen, vaatwandcellen en bindweefselcellen op een gecontroleerde manier samenbrengt in een microchip. Door deze cellen samen te voegen werkt de kweekhuid als een echte huid. Gibbs: "In de toekomst gaan we verschillende organen met
aderen op een chip maken. Zo wordt een menselijk systeem met huid, lymfeknopen, nieren en lever op chip nagemaakt." Op termijn komen er ook modellen voor andere humane toepassingen.

Met de Lef in het Lab-prijs stimuleert de Dierenbescherming onderzoek dat bijdraagt aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven.

bron: Origineel