Museon Schepsprijs 2015

Persbericht

datum: 23 april 2015

Prijswinnaars (Gomaruscollege Leeuwarden, Staring College Lochem, Montessori Lyceum Amsterdam, Calvijn College Goes, Chr. College Groevenbeek Putten) van de Schepsprijs 2015

Tessa Meiling van het Christelijk College Groevenbeek in Putten wint prijsvraag in het Museon. Het thema was: Door oorlog verjaagd. Hoe voelt dat?

Op 23 april 2014 vond in het Museon de uitreiking plaats van de J.H. Schepsprijs in het Museon in Den Haag. De eerste prijs gaat dit jaar naar Tessa Meiling

De prijzen werden uitgereikt door oud politicus Jan Pronk. Pronk was onder andere minister van Ontwikkelingssamenwerking en zette zich altijd in voor vluchtelingen. Hij was ook voorzitter van de Vluchtelingen organisatie in Nederland.

Jan Pronk was zelf evacué tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn ouders woonden in Scheveningen en moesten hun huis verlaten vanwege de Atlantikwall. Zelf heeft hij herinneringen aan de Hongerwinter. In de rij voor de gaarkeuken zag hij de angst van volwassenen voor andere volwassenen, namelijk de Duitse soldaten. Pronk:”Het is maar een kleine stap van gaarkeuken toen naar de regeling over ‘bed, bad en brood’. Het is belangrijk dat jongeren zich inleven in de uitzichtloze situatie van veel vluchtelingen”.

In 2014 waren er 50 miljoen vluchtelingen in de wereld. Dat was het grootste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Pronk: “Vergeet de vluchtelingen niet. Niemand gaat voor zijn plezier in een overvolle boot de Middellandse zee op”.

De leerlingen van het VMBO van het College Groevenbeek uit Putten hebben zes weken gewerkt rond dit thema tijdens de lessen voor kunstvakken . Ze verzamelden kranten met artikelen en foto’s over vluchtelingen en oorlog. Ook werden de kinderrechten in de klas besproken. Daarna gingen ze aan het werk. De docent Dieneke van Es schreef in haar begeleidende brief: ‘Wat de uitkomst ook mag zijn, het was een mooie serie lessen, waarin de leerlingen veel hebben nagedacht en hebben geleerd.’.

Schepsprijs

De J.H. Schepsprijs is een initiatief van het Museon, in samenwerking met het NIOD, (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en Prodemos. De prijs is een competitie voor leerlingen van de onder- en bovenbouw uit het Voortgezet Onderwijs. Dit jaar was het thema Door oorlog verjaagd. Hoe voelt dat? 120 leerlingen van 18 scholen uit heel Nederland zonden profielwerkstukken, hoorspelen, schilderijen, posters, tekeningen, sculpturen, gedichten, Powerpoints en animatiefilms in.

J.H. Scheps

De J.H. Schepsprijs is vernoemd naar de verzetsman en parlementariër Johannes Hermanus Scheps (1900-1993). Scheps schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot aantal illegale brochures en hield door heel Nederland in het geheim lezingen. Hij riep de Nederlandse bevolking op om zich niet aan te passen aan de ‘Nieuwe Orde’ maar zich te verzetten tegen de onrechtmatige maatregelen van de Duitse bezetter. Scheps dook in 1942 onder, werd in 1944 gearresteerd en zat tot februari 1945 gevangen in kamp Amersfoort. Na de oorlog was Scheps onder meer lid van de Tweede Kamer. Als Kamerlid gold hij als een van de beste sprekers. Als Scheps het woord voerde, kwamen de bodes luisteren. De J.H. Schepsprijs heeft tot doel leerlingen uit het voortgezet onderwijs bewust te maken van de gevaren van dictatuur in al haar verschijningsvormen en van de waarde van democratie en vrijheid.

Jury

De jury is samengesteld uit: Bas Banning van Prodemos, René Kok van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Joke van Grootheest van Museon.

Prijzen

Er werden in totaal vijf prijzen uitgereikt. Het totale prijzenpakket bestaat uit een gedeelde hoofdprijs van € 500,-, een tweede prijs van 250,- en drie derde prrijzen van 100,-.

Tijdelijke tentoonstelling Atlantikwall

In het Museon is de tentoonstelling Den Haag en de Atlantikwall, oorlog in de stad van vrede te zien. De Atlantikwall werd tussen 1942 en 1945 aangelegd door nazi-Duitsland en was een verdedigingswerk dat bestond uit een aaneenschakeling van betonnen bunkers, versperringen en natuurlijke hindernissen. Hij liep van Noorwegen tot aan de grens met Spanje. Den Haag kreeg niet alleen verdedigingswerken langs de kust, maar ook dwars door de stad. Voor de aanleg van de Atlantikwall moesten 135.000 mensen hun huis verlaten. Het thema van de Schepsprijs sluit aan bij deze tentoonstelling die nog tot en met 1 november in het Museon te zien is.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Museon

Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag

tel. 070 - 33 81 338

info@museon.nl