Terugblik op Patriotmissie tijdens medaille-uitreiking
Nieuwsbericht | 23-04-2015 | 13:04
"Wij staan klaar voor onze bondgenoten", zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vanmiddag tegen familie en vrienden van meer dan 500 militairen. Die kregen voor hun deelname aan de Patriotmissie in Turkije de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.
Nederlandse Patriots in Turkije tijdens de Golfoorlog in 2003.
Archieffoto: Patriot-luchtverdedigingssystemen.
De militairen van land- en luchtmacht beschermden 2 jaar lang de miljoenenstad Adana met het luchtverdedigingssysteem. Nederland beschikt met de Patriots over een unieke nichecapaciteit binnen de NAVO. "Daarom schoten wij, samen met de Verenigde Staten en Duitsland, de Turken te hulp toen zij daarom vroegen", legde Middendorp uit in de evenementenhal van Venray.
Vluchtelingen beschermen
"Een voor allen, en allen voor een. Dat is waar uw Patriotmissie in Turkije over ging!" vervolgde hij. "Om te voorkomen dat rakketten vanuit Syrie op Turks grondgebied terecht kwamen. Om Turkse burgers en Syrische vluchtelingen te beschermen. Om onschuldigen buiten schot te houden. Vanuit de overtuiging dat voorkomen beter is dan genezen."
Syrie beschikt immers over middellange-afstandsraketten met een bereik van honderden kilometers. De projectielen met springstof, maar mogelijk ook chemische stoffen, kunnen in Turkije terechtkomen.
Mentale belasting
Middendorp blikte nog even terug op de realiteit tijdens de missie, op zo'n 120 kilometer van de Syrische grens. "Regelmatig verschenen er fireballs op uw radarschermen. Raketten die in Syrie werden afgevuurd. Deze kwamen allemaal in Syrie zelf terecht. Maar het zal je maar gebeuren dat het precies tijdens jouw shift misgaat. Dat er toch een keer een fireball richting Turkije komt. Continu geconcentreerd wachten op dat wat misschien komen gaat. Dat bracht een zware mentale belasting met zich mee."
Meer dan waar capaciteit op is berekend
Mens en materieel waren volgens Middendorp extreem goed op elkaar ingespeeld. "En de afschrikking werkte. Vrijwel al het materieel van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando heeft in deze 2 jaar durende missie op Turkse bodem gestaan. Dat is meer dan waar de capaciteit op is berekend. Dat vereiste een grote flexibiliteit en inzet, vooral door de militairen onder u die op vrijwillige basis binnen hun uitzendbescherming weer werden uitgezonden."
Middendorp: "U heeft ervaren hoe het rommelt aan de grenzen van Europa, hoe belangrijk ons werk is en hoe belangrijk een bondgenootschap als de NAVO is. Samen staan we een stuk sterker."