Oorlogskinderen en kinderen van 'nu' in gesprek gefotografeerd
Op donderdag 23 april zal de openluchttentoonstelling 'Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt' worden geopend. 16 Kinderen uit de Amsterdamse Rivierenbuurt werden in 1943 gefotografeerd door Annemie Wolff. Foto's als herinnering voor later, of voor valse papieren. In 2008 werden ze teruggevonden in de erfenis van de fotografe.
Ruim 70 jaar later zijn deze kinderen geinterviewd door hedendaagse Rivierenbuurtkinderen, over hoe het was om als kind in een oorlog op te groeien. Het resultaat zijn 16 panelen op de Churchill-laan in Amsterdam, met foto's uit 1943 en 2015 en de verhalen van de 'Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt'. De tentoonstelling wordt geopend op 23 april 2015 om 16.00 uur bij het beeld van Gandhi op de Churchill-laan door Femke Roos-Meijer, een van de gefotografeerde kinderen uit 1943 en oud-voorzitter van de Stadsdeelraad Zuid. Als peuter overleefde ze Bergen-Belsen.
'Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt' sluit aan bij het project 'Oorlog in mijn Buurt' , wat als doel heeft om basisschoolkinderen in hun buurt ouderen te laten interviewen die op wat voor manier dan ook de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.
Enkele jaren geleden werden negatieven teruggevonden van portretfoto's uit 1943 van fotografe Annemie Wolff, samen met een kasboek met namen en adressen. Het betreft zo'n 440 mensen, onder wie 120 kinderen, vooral uit de Rivierenbuurt in Amsterdam Zuid. Stichting Annemie en Helmuth Wolff is er tot nu toe in geslaagd iets meer dan de helft van hen of hun nabestaanden op te sporen, die inmiddels over de hele wereld zijn uitgewaaid.
Door samenwerking van Stichting A. & H. Wolff en project 'Oorlog in mijn Buurt', konden teruggevonden Rivierenbuurt-bewoners geinterviewd worden over kind-zijn in de oorlog door hedendaagse kinderen uit dezelfde buurt. Er zijn foto's gemaakt tijdens de interviews en de verhalen die de kinderen hoorden, zijn opgeschreven. Een interview met een oudere dame in Geneve vond plaats via Skype. Inspiratie voor de tentoonstelling was de foto van de 5-jarige Barbara Aal die in 1943 met een vriendinnetje op een bankje op de Churchill-laan werd gefotografeerd. Een jaar later is zij vermoord in Auschwitz. De tentoonstelling brengt haar even terug.
De tentoonstelling bestaat uit 17 dubbelzijdige panelen met portretten uit 1943 en het verhaal en de foto's van het interview. Op straat, in middenberm Churchill-laan waar Annemie Wolff van 1935 tot 1994 woonde. De catalogus bevat alle foto's en verhalen, en verschijnt in het Engels en het Nederlands.