Meldingen van aanrijdingen in het wild levende dieren


In de Provincie Noord-Brabant wordt bijna 1000 keer per jaar een in het wild levend dier aangereden. In bijna 600 gevallen is hierbij een ree betrokken, vaak ook een das of een vos en soms een wild zwijn. Sinds 1 januari 2014 is de Stichting Afhandeling en Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF)
actief in de provincie Noord-Brabant.

In veel gevallen wordt bij aanrijdingen van wilde dieren de betreffende gemeente gebeld (als het dier is overleden) of de Dierenambulance. Zij mogen echter geen wilde dieren vervoeren.

Kort samengevat is de werkwijze

Meldingen van aanrijdingen met in het wild levende dieren, die gedaan worden via de meldkamer van de politie (0900-8844), worden doorgezet naar SAMF. Deze doet dan twee dingen:

* Zorg dragen voor het aangereden dier. Hiertoe beschikt SAMF over een netwerk van ruim 90 bekwame vrijwilligers die, werkend volgens uniforme richtlijnen en voorzien van alle benodigde vergunningen en ontheffingen, zich snel en doeltreffend om het aangereden dier kunnen bekommeren. De
vrijwilligers zijn leden van de lokale Wild Beheer Eenheid (WBE).
* Verzamelen en registreren van gegevens over aanrijdingen met in het wild levende dieren. Deze gegevens worden gebruikt o.a. als onderbouwing van het Faunabeheerplan van de Provincie en voor het nemen van specifieke maatregelen door wegbeheerders ter voorkoming van aanrijdingen.

Bij aanrijdingen met in het wild levende dieren kunt u dus altijd de politie op 0900-8844 bellen.

Volledige informatie vindt u op www.fauna-aanrijdingen.nl.