Eén op de vijf treinreizigers voelt zich wel eens onveilig
Redactie EenVandaag
21 april 2015
Eén op de vijf treinreizigers voelt zich wel eens onveilig
HILVERSUM - Eén op de vijf ondervraagde treinreizigers (22%) voelt zich wel eens onveilig in de trein, door dreiging van agressie of geweld. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en De Nationale Misdaadmeter, onder ruim 3300 mensen die regelmatig met de trein reizen. Een kwart van hen (24%) heeft in de afgelopen twee jaar wel eens agressief gedrag meegemaakt dat tegen een conducteur was gericht.
De overheid en NS hebben onlangs een aantal maatregelen aangekondigd om agressie tegen treinpersoneel tegen te gaan. De meest effectieve maatregelen zijn volgens de ondervraagde reizigers ‘een bezetting van minimaal twee conducteurs op de trein’, ‘uitbreiding van het aantal spoorwegagenten’ en ‘sluiting van de toegangspoortjes op stations’.
Reiziger terughoudend om zelf in te grijpen
Bij agressie tegen een conducteur zijn reizigers vrij terughoudend om zelf in te grijpen als een conducteur wordt belaagd. De meeste ondervraagden (66%) zijn wel geneigd om te bellen voor hulp. Een kwart (27%) zou een filmpje of foto maken van het incident als bewijs. Eveneens een kwart (25%) zou andere omstanders aansporen om te helpen. Eén op de tien ondervraagden zou de conducteur zelf te hulp schieten, door de dader aan te spreken (10%) of door fysiek in te grijpen (8%).
Animo voor meer burgerparticipatie
Voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) mr. Pieter van Vollenhoven stelde voor om reizigers middels een korte cursus op te leiden hoe om te gaan met agressie in het OV. Eén op de tien ondervraagde reizigers (13%) geeft aan zich op te zullen geven voor een dergelijke training. Ook zouden zes op de tien ondervraagden (58%) gebruik maken van een speciale app om geweld in het OV te melden, als deze voorhanden is.
Vanavond licht Mariëlle Koekenbier de resultaten toe in de uitzending van EenVandaag. Gijs Rademaker presenteert deze uitslagen vanavond samen met andere cijfers over geweld tegen mensen met een publieke functie, in De Nationale Misdaadmeter (AVROTROS) op NPO1 om 21.25 uur.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 18.500 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 13 tot en met 19 april 2015. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.