Drie toekenningen onderzoek landbouwhuisdieren


21 april 2015

Het gebiedsbestuur van NWO Aard- en Levenswetenschappen heeft 3 projecten goedgekeurd binnen het programma Genetica, voeding en gezondheid van landbouwhuisdieren. Dit programma valt onder de topsector Agri & Food.

Dit programma wil de kennis vergroten over landbouwhuisdieren op twee gebieden: de relaties tussen genetische eigenschappen en de prestaties, en de interactie tussen voeding en darmgezondheid.

Stimulating early foraging in piglets to accelerate their development and improve their performance around weaning
Dr ir J.E. Bolhuis, WUR
De overgang van moedermelk naar zelfstandig vast voedsel opnemen (spenen) is abrupt en geschiedt al heel jong. Het leidt daarom vaak tot welzijns- en gezondheidsproblemen. Idealiter moeten biggen al voor het spenen wennen aan vast voer. Op speelse wijze experimenteren met vast voer in een
prikkelrijke omgeving verbetert hun groei aanzienlijk. Dit project wil strategieen ontwikkelen die dit vroege foerageergedrag stimuleren. Daarnaast wordt onderzocht of en hoe dit vroege foerageren invloed heeft op de ontwikkeling van biggen. Hierbij worden gedrag, bacteriele kolonisatie van de
darm en de daarmee samenhangende maturatie van het maagdarmkanaal en immuunsysteem onderzocht. Naar verwachting versnelt experimenteren met vast voedsel in het vroege leven de gedrags- en fysiologische ontwikkeling van biggen, waardoor ze beter voorbereid zijn op het spenen en biggen minder
welzijns- en gezondheidsproblemen zullen hebben.

Optimizing Flock health and performance by influencing Immune Responsiveness and the gut Microbiome by nutritional interventions in Broilers (FIRM-Broilers)
Prof. dr. J.A. Stegeman, UU
Direct na uitkomst uit het ei bepaalt darmkolonisatie met microbiota (vooral darmbacterien) allerlei essentiele levensprocessen van vleeskuikens, zoals de ontwikkeling van het immuunsysteem en de efficientie in voerbenutting. Een gezond microbioom draagt bij aan kuikenwelzijn, darmgezondheid
en vermindering van antibioticumgebruik, en gaat humane voedselinfecties tegen. Voeraanpassingen kunnen het sterk verschillende microbioom beinvloeden. We inventariseren middels DNA-technologie de variatie aan microbiomen bij kuikens en verwerken dat in wiskundige modellen die veranderingen in
samenstellingen van microbiomen kunnen voorspellen. We proberen gunstige en ongunstige microbiomen te onderscheiden en bestuderen hoe we via voerinterventies de samenstelling van het microbioom kunnen beinvloeden. Veelbelovende voerinterventies worden toegepast om microbiomen te
bewerkstelligen die het immuunsysteem bevorderen. Uiteindelijk willen we voerinterventies inzetten die de weerstand tegen infectieziekten vergroten en productieprestaties verbeteren.

Transgenerational nutrition-based gastro-intestinal health promotion in agricultural animal husbandry
Prof. dr. ir. H.F.J. Savelkoul, WUR
Dit project bevordert de samenstelling van veilige en gezonde voeding in de diervoedingsindustrie. We gaan jonge landbouwhuisdieren weerbaarder maken tegen infectieziekten door te kijken naar interacties in de darm tussen immuunmodulerende voedingscomponenten, microbiota, darmepitheelcellen en
cellen van het immuunsysteem in de darmmucosa. Daarnaast onderzoeken we hoe immuuncellen het mucosale immuunsysteem van de luchtwegen aansturen. Luchtweginfecties spelen bij intensief gehouden varkens en pluimvee een rol en daarom willen we de communicatie tussen darm en longen begrijpen. De
industriele partners gaan de voeders samenstellen en toepassen in de eerste grootschalige voedingsproeven in vivo.

Bron: NWO