Nieuwe stichting pakt onveiligheid anders aan
LEUDAL, 20150420 -- Onlangs is de Stichting Veilig Idee opgericht. Deze stichting gaat zich landelijk inzetten om een vernieuwende bijdrage te leveren aan maatschappelijke veiligheid, veiligheidsbeleving en leefbaarheid. De stichting kiest daarbij voor een verrassende invalshoek. Waar de ervaring leert dat de beste oplossingen vaak uit onverwachte hoek komen, gaat de stichting dan ook met minder voor de hand liggende partijen zoeken naar ‘veilige ideeën’.
Op het gebied van veiligheid zijn al veel partijen en bureaus actief. De invalshoek die de Stichting Veilig Idee kiest is, als gezegd, echter beduidend anders dan de gebruikelijke. Een ieder ervaart momenteel belangrijke wijzigingen in de maatschappij. Domeinen die daarbij in het oog springen zijn o.a. onderwijs, zorg en het bankwezen. Een ieder voelt aan dat uiteindelijk niets bij het oude zal blijven. Waar veiligheid nog niet in dit rijtje wordt genoemd, gaat de Stichting Veilig Idee er vanuit dat ook hier de veranderingen straks ingrijpend zullen zijn. Zo zal het adagium ‘veiligheid is een kerntaak van de overheid’ steeds meer verschuiven in de richting van ‘veiligheid is een kerntaak van de samenleving’. Oplossingen zullen dus ook dáár gezocht en bedacht moeten worden. Met ‘anders denken’ nieuw kansen ontdekken.
De wijze waarop de stichting vraagstukken benadert, kan geillustreerd worden aan de hand van een actueel vraagstuk: de bedreigingen van treinconducteurs. De nu genomen maatregelen zijn redelijk traditioneel van karakter; toegangspoortjes op de stations, meer conducteurs op een trein, etc. Stichting Veilig Idee probeert daarentegen bij een dergelijke probleem niet alleen de achterliggende problematiek bloot te leggen (Wat vormt nu écht de aanleiding voor het agressieve gedrag?), maar verkent ook of er elders misschien voorbeelden zijn waarvan geleerd kan worden en stelt ook fundamentele vragen aan de orde als: Kunnen zaken anders georganiseerd worden? Is het wel nodig om kaartjes te controleren? Wat is de relatie tussen het agressieve gedrag en de huidige rol van conducteur? In een aanpak waarbij naast direct betrokkenen (conducteurs, reizigers, jeugd, etc.), ook niet betrokken ‘friskijkers’ een rol hebben, zou de Stichting Veilig Idee het vraagstuk grondig ontleden en vernieuwende en duurzame oplossingen uitwerken.
De naam Veilig Idee dekt voor de stichting een dubbele lading. De stichting zal zich inzetten om het vinden van nieuwe ‘veilige ideeën’ een andere dimensie te geven. Waar het momenteel nog primair de traditionele partijen (politie, OM, bestuur, etc.) zijn, die zich buigen over vraagstukken op het gebied van veiligheid, liggen oplossingen ook vaak in het verlengde van hun verantwoordelijkheden; meer regels, strakkere handhaving en ‘meer blauw’. Op deze wijze worden veel kansen over het hoofd gezien. Zonder aan deze deskundigheid voorbij te gaan, zullen juist mensen uit andere sectoren (kunst, onderwijs, zorg, etc.), maar ook de gemeenschap zelf, een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het zoeken naar oplossingen, die passen bij de huidige dynamiek van verandering. De stichting zal dit vinden van ‘andere en nieuwe’ oplossingen gaan bevorderen door het verbinden van partijen.
De andere lading die de naam dekt is de veiligheidsbeleving. Het is voor een gemeenschap een hoog goed, zo niet het belangrijkste, om met een ‘veilig idee’ naar school te kunnen gaan, te werken, te wonen, etc. Dit vormt het uitgangspunt bij alle activiteiten van de stichting.
De wijze waarop de Stichting Veilig Idee een bijdrage gaat leveren aan het ‘anders kijken’ naar veiligheid en het stimuleren van ‘nieuwe oplossingen’, kent verschillende vormen. Voorzien zal gaan worden in trainingen, lezingen, gastcolleges, maar ook stelt de stichting haar deskundigheid en netwerk ter beschikking om de aanpak van een concreet veiligheidsvraagstuk te begeleiden en voorzien van ‘frisse ideeën’, die net dat perspectief bieden waar niet eerder aan is gedacht.
Stichting Veilig Idee