Verzet tegen renationalisatie EU-markttoegang ggo's
De toelating en verwerking van genetisch gemodificeerde gewassen (ggo's) mag niet worden overgelaten aan de afzonderlijke EU-landen. Renationalisatie van Europees beleid zal enorme sociaal-economische gevolgen hebben en bovendien leiden tot ernstige handelsverstoringen met derde landen.
Deze waarschuwing staat in een brief, die acht organisaties - waaronder LTO Nederland - gezamenlijk hebben gestuurd naar meerdere bewindslieden van het kabinet Rutte. Ze roepen op tot een krachtig verzet op alle niveaus in Brussel tegen het renationalisatievoorstel. De bereikte resultaten op het gebied van de interne markt worden hierdoor in gevaar gebracht.
Eigen beleid
De Europese Commissie zal binnenkort een voorstel, om lidstaten meer ruimte geven om met ggo's een eigen beleid te voeren, voorleggen aan de EU-Raad van ministers en het Europees Parlement. Dit parlement heeft al eerder aangegeven daar in principe wel bereid toe te zijn. Uit de evaluatie van de Commissie blijkt, dat EU-lidstaten verschillende wensen hebben waar het gaat om toelating van ggo's.
De briefschrijvers vrezen vooral de gevolgen voor de interne markt voor levensmiddelen en diervoeders. Lidstaten zouden kunnen besluiten om het gebruik van ggo-levensmiddelen en diervoeders op hun grondgebied te verbieden. Dit kan leiden tot een verlies aan werkgelegenheid en minder investeringen in de agro-sectoren, staat in de brief, die is gestuurd naar de ministers Ploumen (BZ) en Schippers (VWS) en de staatssecretarissen Dijksma (EZ) en Mansveld (I&M).
Logistieke problemen
De organisaties vrezen verder dat voor bedrijven met vestigingen in meerdere lidstaten grote logistieke problemen ontstaan. Ook kan de toelating van ggo-gewassen op de EU-markt vertraging oplopen en hogere kosten voor toelating met zich meebrengen.
20 april 2015