Vertrek Gunning juiste besluit, maar meer veranderingen zijn nodig
Persbericht De Nieuwe Universiteit:
20 april 2015, Amsterdam
Vertrek Gunning juiste besluit, maar meer veranderingen zijn nodig
Wij zijn blij dat Louise Gunning verantwoordelijkheid heeft genomen voor de ontruiming van het Maagdenhuis. Haar vertrek geeft ruimte tot verandering en verdere democratisering. Wij zien echter ook dat er nog veel moet gebeuren, zo willen wij graag duidelijkheid over de onafhankelijkheid van de Raad van Toezicht (RvT).¦nbsp; Het was namelijk kort geleden nog het geval dat e-mails verstuurd naar de Raad van toezicht beantwoord werden door leden van het CvB. http://uvaleaks.nl/_downloads/email.jpg
Een woordvoerder van De Nieuwe Universiteit (DNU): “We vinden het opmerkelijk dat de RvT, binnen één dag, op een niet transparante manier een nieuw bestuur heeft aangewezen.” Wij zijn er via de media achter gekomen wat er besloten is. Ook zijn de actiegroepen en de medezeggenschap organen (de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR)), niet door de RvT betrokken bij de besluitvorming of hiervan op de hoogte gesteld. Een woordvoerder van DNU: “Deze vorm van besluitvorming is een gemiste kans, de RvT had beter gehoor kunnen geven aan de roep om meer decentralisatie en transparantie vanuit de academische gemeenschap”.
Geen nieuwe voorzitter parachuteren: benoeming interim bestuur door RvT opmerkelijk
Wij vinden het opmerkelijk dat het interim bestuur is aangesteld door de Raad van Toezicht. DNU had graag gezien dat wij, Rethink UvA en Humanities Rally, samen met de medezeggenschap (COR en CSR) betrokken waren geweest bij het vormen van een interim bestuur. Nu wordt de besluitvorming en de communicatie toch weer op dezelfde top-down manier geimplementeerd, terwijl DNU juist strijdt voor decentralisatie.
Het draait DNU niet om het aftreden van één bestuurder. Het lijkt ons dat het College als geheel verantwoordelijk is geweest voor gemaakte fouten. Het aftreden van Gunning was een noodzakelijke stap, ook al lost het de problemen niet in één keer op. Wij blijven strijden voor een democratische universiteit waar constructief omgegaan wordt met de input die docenten en studenten leveren.
Interim bestuur moet moratorium afkondigen op bezuinigingen en herstructureringen en commissies faciliteren
DNU vindt het van uiterst belang dat met dit interim bestuur de commissies financiën en governance hun mandaat kunnen vervullen volgens de gemaakte afspraak. De werkzaamheden van de commissies moeten in alle opzichten gefaciliteerd worden door het interim bestuur.
Een woordvoerder van DNU: “Dit interim bestuur moet alle lopende herstructureringen en bezuinigingen opschorten en moet erop toezien dat de uitkomsten van de commissies governance en financien juridisch bindend geïmplementeerd worden.”
Zodra de commissie governance een nieuwe bestuurlijke structuur voor de UvA heeft uitgewerkt en de academische gemeenschap met die structuur heeft ingestemd, dient het interim bestuur plaats te maken zodat de nieuwe democratische structuur geïmplementeerd kan worden.
In Amsterdam is het democratiseringsproces ingezet, maar om ervoor dat dit ook aan andere universiteit gerealiseerd wordt, wilt De Nieuwe Universiteit nu de stap zetten naar politiek Den Haag. Wij willen o.a. in gesprek met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de benoeming van de Raad van Toezicht en de financiële misstanden aan onderwijsinstellingen als gevolg van de privatisering in de jaren ‘90.
Woordvoerder DNU “It’s not over Jet!”
EINDE PERSBERICHT