Blijvende wereldwijde dominantie van China in industriele metalen, maar aandeel daalt
Persberichten 20 april 2015
ABN AMRO signaleert blijvende wereldwijde dominantie van China in industri*le metalen, maar aandeel daalt ten voordele van India en overige landen
De herijkings- en hervormingsstrategie van China heeft zowel positieve als negatieve effecten op de totale invoer van het land van grondstoffen en op de samenstelling hiervan, aldus het rapport China slowdown and commodity imports van economen van de belangrijke Nederlandse bank ABN AMRO. Het rapport wordt vandaag gepresenteerd op de Financial Times Global Commodities Summit 2015, waarvan ABN AMRO een sponsor is.
Al daalde in 2014 de groei van de Chinese invoer gemiddeld per jaar met 1%, toch blijft het land een belangrijke speler op de internationale grondstoffenmarkt voor wat betreft productie, verbruik en handel. China is momenteel 's werelds grootste netto-importeur van olie en een aantal industri*le metalen (bijv. ijzererts en cokeskolen), edele metalen (bijv. goud) (samen met India), energiegrondstoffen (bijv. olie en steenkool) en landbouwgoederen (bijv. sojabonen en katoen).
China heeft recentelijk meer evenwicht aangebracht in het groeimodel voor de export en overheidsuitgaven; men heeft gekozen voor een meer op de lange termijn gericht duurzaam alternatief, gekenmerkt door een toenemend aandeel van particuliere bestedingen. Volgens de economen van ABN AMRO heeft dit reeds een negatief effect op de invoer van industri*le metalen, met uitzondering van ijzererts. Ondersteunende factoren in dit kader zijn het New Silk Road-plan en de voortgaande verstedelijking, de regionale ontwikkeling en de groeiende vraag naar auto*s en elektrische apparaten. Per saldo verwacht ABN AMRO een lagere groei van de invoer van industri*le metalen en op momenten zelfs een krimp.
De vraag in China naar goud en edele metalen neemt echter naar verwachting de komende jaren toe, waarbij de corruptiebestrijdingscampagne tijdelijk de trends voor de lange termijn verstoort. Naar de toekomst toe zijn de vooruitzichten voor de invoer van aardgas en duurzame energie veelbelovend, hetgeen een afspiegeling vormt van het streven om vervuiling te bestrijden en schonere productiemethoden te gebruiken. De vooruitzichten voor de invoer van steenkool blijven weinig rooskleurig. Tot slot menen de economen dat koffie, cacao en sojabonen de verwachtingen gaan overtreffen, dankzij de aanhoudende stijging van de gemiddelde welvaart.
ABN AMRO levert internationale financi*le diensten aan o.a. klanten in de sector Energy, Commodities & Transportation (ECT). De ECT-afdeling van ABN AMRO biedt zowel standaard- als maatwerkdiensten aan voor zakelijke internationale klanten in sectoren zoals goederenfinanciering, expeditie, landbouw, olie & gas en offshore-olie. Het hoofdkantoor van de afdeling ECT bevindt zich in Amsterdam; ECT heeft tevens vestigingen in Athene, Dallas, Dubai, Hong Kong, Moskou, New York, Oslo, Rotterdam, Sao Paulo, Shanghai en Singapore. Deze maken deel uit van het 23 landen omvattende internationale netwerk van ABN AMRO.
ABN AMRO is benieuwd naar uw mening. U kunt daarom onder dit artikel reageren via Disqus. Door te reageren gaat u akkoord met de voorwaarden.