Defensie hanteert zwarte lijst voor journalisten
Defensie hanteert zwarte lijst voor journalisten
Hilversum – Het ministerie van Defensie hanteert een zwarte lijst voor journalisten. Dat blijkt uit intern mailverkeer van het ministerie, dat in bezit is van EenVandaag. Kamerleden reageren verontwaardigd: “Dit kan niet in een open democratie”, aldus D66-er Gerard Schouw. Minister Hennis reageert verbaasd: “Ik weet van niks, ik ga het even na. Ik kan me voorstellen dat als er wordt gesproken over zwarte lijsten met journalisten, dat daar vraagtekens bij te plaatsen zijn.”
In de mail corresponderen de Defensie-medewerkers over enkele reportages van Dossier EenVandaag. In die uitzendingen wordt kritisch bericht over de manier waarop Defensie omgaat met oud-medewerkers. Sommigen werden ernstig ziek door het werken bij Defensie met PX10-wapenolie. Een andere militair overleed na een oefening bij de Luchtmobiele Brigade waarbij ernstige fouten zijn gemaakt. Minister Hennis moest hiervoor afgelopen najaar excuses maken aan de nabestaanden.
Letterlijk staat in de Defensie-mail: “Ik denk dat de journalist (…) door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet." De DCO staat voor Directie Communicatie.
Kamerleden reageren verontwaardigd. Jasper van Dijk (SP) wil onmiddellijk opheldering van minister Hennis over de kwestie. “Een zwarte lijst voor journalisten, dat verwacht je in Rusland of China. Niet in Nederland." Ook D66 reageert bij monde van Gerard Schouw geschokt. "Dit kan niet in een open democratie. Ik wil een garantie van de minister dat er geen zwarte lijst voor journalisten is."
De NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, heeft een brief gestuurd aan het ministerie. De NVJ wil zo snel mogelijk in overleg met Minister Hennis over de kwestie.