Minder bedrijven gezond uit bijzonder beheer
Banken: voor eerst in jaren afname instroom in Bijzonder Beheer
Minder bedrijven gezond uit bijzonder beheer
HILVERSUM – De kans dat bedrijven weer financieel gezond uit Bijzonder Beheer komen is de afgelopen jaren afgenomen. Van alle ondernemers die bij hun bank in Bijzonder Beheer komen, verlaat 55 procent die afdeling weer met succes. Dat blijkt uit cijfers die televisieprogramma EenVandaag heeft opgevraagd bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De gemiddelde duur dat bedrijven onder curatele staan is de afgelopen jaren flink opgelopen. Verbleven ondernemingen voor de crisis nog gemiddeld tussen de één en twee jaar in Bijzonder Beheer, inmiddels is dat opgelopen naar drie tot vier jaar.
De slagingskans voor bedrijven in Bijzonder Beheer is afgenomen in vergelijking met voor de crisis. Toen verliet nog 65 procent de afdeling financieel gezond. ING en Rabobank zeggen voor het eerst in lange tijd een daling te zien in de instroom in Bijzonder Beheer. ABN AMRO ziet nog geen sterk dalende trend. Wel verwacht de bank dat de verbeterende economie een positief effect zal hebben op het aantal bedrijven in Bijzonder Beheer. Volgens cijfers van de NVB staat nu 15 procent van alle ondernemingen onder verscherpt toezicht.
Kritiek
Bijzonder Beheer is een speciale afdeling bij de banken waar bedrijven terecht komen die in financiële problemen zitten of dreigen te komen. De afgelopen maanden klonk veel kritiek op deze afdelingen. Ondernemers klagen dat banken rentes eenzijdig verhogen, extra kosten in rekening brengen en te snel de stekker uit bedrijven trekken. Oud-bankier Michiel Werkman zegt vanavond in EenVandaag er van overtuigd te zijn dat bedrijven hierdoor onnodig failliet gaan. Volgens hem kunnen banken de grote aanwas van dossiers niet aan en zijn medewerkers te onervaren.
Faillissement
Gealarmeerd door de klachten houdt de Tweede Kamer morgen een hoorzitting over Bijzonder Beheer. In aanloop naar die bijeenkomst heeft het CDA een meldpunt geopend om klachten te verzamelen. De afgelopen weken meldden zich daar meer dan 100 ondernemers, zegt Kamerlid Pieter Omtzigt vanavond in EenVandaag. ,,Wat we horen is dat ondernemers aan alle verplichtingen hebben voldaan en toch in Bijzonder Beheer worden geplaatst. Ze krijgen extra renteopslagen, kredieten worden ingetrokken waardoor ze voorraden niet meer kunnen betalen en dus worden bedrijven een faillissement ingeduwd.”