Twentse gemeenten zetten samenwerking krachtig voort

Advies `Herorientatie gemeentelijke samenwerking in Twente'

De commissie Robben heeft haar eindrapport, met advies over de toekomstige gemeentelijke samenwerking in Twente, aangeboden aan Regiovoorzitter Fred de Graaf. Uitgangspunt is het zo praktisch mogelijk en dicht bij de gemeenten organiseren van de samenwerking. Het advies is aangescherpt waar het gaat om de rol van de gemeenteraadsleden door het instellen van een Twenteraad en in de wijze waarop besluitvorming plaatsvindt. Het conceptadvies `Samenwerken doen we zelf' (december 2014) is in de afgelopen maanden in de 14 Twentse gemeenten besproken. Daaruit is gebleken dat alle Twentse gemeenten de samenwerking belangrijk vinden en dat er een grote bereidheid is om de krachten te bundelen en samen meer te bereiken voor Twente. De verwachting is dat de gemeenten voor de zomer hebben besloten over de vernieuwde samenwerking.

De Twentse gemeenten willen slim samen werken om zich met elkaar in te zetten voor de belangen van Twente. En ook om kostenvoordelen te behalen, kwetsbaarheid te verminderen en de gewenste kwaliteit van dienstverlening waar te maken. Waar discussie over ontstond was de wijze van betrokkenheid van de gemeenteraden en de slagvaardigheid van de door de commissie voorgestelde manier van samenwerken. De commissie heeft de diverse reacties goed op zich laten inwerken en het advies aangepast."Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe vorm van samenwerken ervoor zorgt dat we als gemeenten meer kunnen bereiken voor Twente. De 346 Twentse raadsleden, de collegeleden en de ambtelijke organisaties zullen zich nog meer als ambassadeur van en voor Twente gaan inzetten. Dat heeft Twente nodig en dat verdient ons mooie Twente", aldus Robben.

Betrokkenheid raden via Twenteraad

Het zo praktisch mogelijk en dicht bij de gemeenten organiseren van de samenwerking is het uitgangspunt in het advies van de commissie. Betrokkenheid van de 14 raden vindt de commissie daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Daarvoor wordt een Twenteraad ingesteld waaraan alle Twentse raadsleden kunnen deelnemen. Desgewenst kunnen raden werken met een afvaardiging. De Twenteraad heeft tot doel de Twentse ontwikkelingen te delen en kennis te nemen van elkaars visies, belangen en standpunten. In de raad wordt per bestuursperiode de samenwerkingsagenda vastgesteld. De agenda van de raad wordt verzorgd door een zogenaamd presidium, waarin alle gemeenten met een raadslid vertegenwoordigd zijn. Voor de uitvoering van de inhoudelijke samenwerkingsagenda zijn de portefeuillehouders (wethouders en burgemeesters van de 14 gemeenten) verantwoordelijk. Verder stelt de commissie voor om waar dat handig is ambtelijke capaciteit te bundelen in een Twentebedrijf.

Slagvaardig samenwerken

Om slagvaardig te kunnen samenwerken is in het eindrapport opnieuw stilgestaan bij de wijze waarop besluiten zullen worden genomen. In een algemeen bestuur, waarin alle gemeenten met een collegelid vertegenwoordigd zijn - onder voorzitterschap van de burgemeester van Enschede - wordt gestreefd naar overeenstemming. Wanneer dat nodig is vindt meerderheidsbesluitvorming plaats. Ieder lid van het algemeen bestuur heeft een stem en bij besluiten met financiele gevolgen is dat een naar inwonertal gewogen stemming. Dit omdat financiele bijdragen doorgaans ook varieren naar inwonertal.

Het eindrapport van de commissie Robben is aangeboden aan Regiovoorzitter De Graaf, die het rapport vervolgens ter besluitvorming aanbiedt aan de 14 Twentse gemeenten. Verwacht wordt dat die besluitvorming voor de zomer kan worden afgerond, waarna gestart kan worden met het inrichten van de nieuwe samenwerking. "De nieuwe vorm zoals de commissie Robben adviseert geeft ons een goed handvat om de samenwerking onderling, maar ook met partners zoals de provincie ondernemend en onderwijzend/onderzoekend Twente, te verstevigen en met kracht voort te zetten", aldus De Graaf.

Achtergrond

Eind 2012 is Regio Twente gestart met na te denken over een vernieuwde manier van samenwerken. Aanleiding vormde de afschaffing van de WGR+ (stadsregio- status). Eind 2013 heeft het dagelijks bestuur een eerste voorstel gedaan. Op grond daarvan is een door de voorzitter van Regio Twente ingestelde stuurgroep - de commissie Robben, bestaande uit burgemeesters Schelberg, Gerritsen en Schouten en vertegenwoordigers van de Twentse griffiers en secretarissen onder voorzitterschap van burgemeester Robben - aan de slag gegaan met een verdere uitwerking van het voorstel dat op draagvlak in alle gemeenten zou kunnen rekenen. Eind 2014 is het conceptadvies `Samenwerken doen we zelf'verschenen en na een consultatieronde is nu het eindrapport opgeleverd. De verdere besluitvorming ligt bij de 14 Twentse gemeenten.