Elf Duitsers openlijk geweld Renesse worden voorgeleid
Breda, 14 april 2015
Elf Duitsers openlijk geweld Renesse worden voorgeleid
Am Deutsch:
Anklacht öffentliche Schlägerei für 15 Deutscher
Die Staatsanwaltschaft will 11 Deutscher länger fest.
Morgen Beschluss das Gericht: communicatie.zwb@rechtspraak.nl
Vier Deutscher zu hause
Polizei hat videobilder bekommen von publik und Videokamera RenesseElf van de vijftien Duitsers die zaterdagnacht in Renesse werden aangehouden wegens openlijk geweld tegen o.a. de politie worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besluit of ze langer in voorlopige hechtenis moeten blijven. De officier van justitie gaat de rechtbank vragen deze mannen veertien dagen langer vast te houden vanwege het onderzoeksbelang. Zo kunnen zij het onderzoek niet verstoren dat zich richt op het verhoren van de verdachten en het horen van getuigen. Het rechercheteam dat de zaak onderzoekt is ook druk doende de door burgers aangeleverde beelden te bekijken. Tevens beschikt de politie over videobeelden van de in Renesse aanwezige camera’s.
De overige vier verdachten worden door de officier naar huis gestuurd. Zij blijven verdachten in deze zaak.
Stapgeweld
In de nacht van zaterdag op zondag was de groep Duitsers rond 02.40 uur onderweg vanuit een horecagelegenheid naar de touringcar aan de Hogezoom, waarmee ze vanuit Duitsland naar Renesse waren gekomen. Toen er een vechtpartij ontstond met een andere groep stappers en agenten wilden ingrijpen, keerde de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen. Portiers moesten bijspringen om de dienders te helpen. Een agent kreeg een bierpul tegen zijn hoofd en een andere agent liep een zware hersenschudding op. Beiden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Vier andere dienders doen aangifte van mishandeling alsmede een aantal beveiligingsmedewerkers.
Veilige publieke taak
Personen met een publieke taak moeten ongestoord hun maatschappelijk noodzakelijke en belangrijke werk kunnen uitvoeren. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn-, en onderwijsinstellingen, politie, mensen van de beveiliging en gemeente geconfronteerd worden met geweld. Het Openbaar Ministerie (OM) komt op voor deze mensen als zij slachtoffer worden tijdens de uitoefening van hun werk. Het OM treedt consequent en daadkrachtig op tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak. Hierover hebben politie en OM landelijk een aantal afspraken gemaakt waarmee geweld en agressie tegen ambtenaren met een publieke taak op eenduidige, effectieve en snelle wijze kan worden aangepakt. Hierbij wordt een aantal uitgangspunten gehanteerd. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geïnformeerd.
Ook verhoogt het OM de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd, en de persoon van de verdachte. Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld. De officier weegt daarnaast ook de overige omstandigheden van het delict en de verdachte.