Vernieuwing begroting en verantwoording
1 april 2015
Graag willen we een aantal raadsleden uitnodigen voor een bijeenkomst op 1 april van 16.00 tot 19.00 in Utrecht of omgeving. Thema hiervan is de `vernieuwing van de begroting en verantwoording van gemeenten en provincies'. De bijeenkomst wordt georganiseerd door een stuurgroep waarin Rijk, VNG en IPO participeren.
Aanleiding is een op 8 mei 2014 gepubliceerd rapport van een adviescommissie vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV). De instelling van deze commissie vond plaats op initiatief van de VNG. De motivatie daarvoor was dat, tien jaar na opstelling van het BBV, er diverse ontwikkelingen zijn die vragen om vernieuwing van het BBV. Het gaat om de volgende ontwikkelingen:
* De wens om de kaderstellende en controlerende rol van de raad te versterken: om deze democratische rol goed te kunnen vervullen is meer en gemakkelijker inzicht in begroting en verantwoording noodzakelijk.
* De wens bij raadsleden en bestuurders tot betere financiele vergelijkbaarheid. Gemeenten maken nu een aantal individuele keuzes bij de nadere invulling van wet- en regelgeving. Dat maakt het vergelijken moeilijk. De vraag is in hoeverre de huidige situatie moet blijven bestaan.
* Op zowel de democratische rollen van de raad als de vergelijkbaarheid komt extra druk te staan vanwege de drie decentralisaties.
* Het BBV werd geschreven in een tijd van betrekkelijke financieel economische rust. Nu leven we in een tijd van grotere noodzaak tot financieel inzicht om tijdig bij te kunnen sturen.
* De wens tot meer inzicht in elkaars financiele positie. Wanneer gemeenten in dusdanig financieel zwaar weer komen dat ze er niet meer zelfstandig uit kunnen komen, is het aan de andere gemeenten om hen bij te staan. Inzicht in het financiele reilen en zeilen van gemeenten is dus van belang.
* De toenemende nationale en internationale belangstelling voor de verslaggeving in de publieke sector.
* Aandacht voor de doelmatigheid van het rechtmatigheidstoezicht: de manier waarop de rechtmatigheidscontrole in de praktijk wordt vormgegeven, leidt tot vragen.
Op basis van deze aanpak heeft de commissie adviezen geformuleerd langs een zevental onderwerpen:
Adviezen over waar de raad op stuurt:
1 De begrotingsindeling:
2 Indicatoren (beleid)
3 Kengetallen financiele positie
4 Verbonden partijen
Advies over de controlerende rol van de raad:
5 Rechtmatigheid, financieel toezicht en controle.
Adviezen over technische onderwerpen:
6 Overhead en kosten
7 Stelsel van baten en lasten (zoals activeren, rente toerekenen).
Het adviesrapport kunt u hier raadplegen.
De adviezen worden nu uitgewerkt door een zevental werkgroepen onder leiding van een stuurgroep. De stuurgroep is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), daarnaast participeren het ministerie van Financien, IPO en VNG/ gemeenten.
Tijdens de bijeenkomst op 1 april wil de stuurgroep graag in gesprek over de uitvoering van de adviezen met vooral gemeenteraadsleden en statenleden. Zij moeten immers met de begrotingen en jaarrekeningen aan de slag.
Graag nodigen we zo'n 10-15 raadsleden uit voor deze bijeenkomst. U kunt zich hier aanmelden.
Met vriendelijke groet,
Melchior Kerklaan
Wouter Meihuizen
Secretariaat Stuurgroep vernieuwing BBV