Bestrijding eikenprocessierups 2015
Dit voorjaar start de bestrijding van de eikenprocessierups. De afgelopen jaren is gebleken dat deze rups ieder voorjaar voor veel overlast zorgt in een groot gedeelte van Nederland, zo ook in onze gemeente. Dankzij het preventief spuiten van alle eikenbomen proberen wij deze overlast te beperken. Door de relatief warme winter zal de eikenprocessierups ook dit voorjaar weer massaal aanwezig zijn. De verwachting is dat uw gemeente eind april/begin mei zal gaan starten met de bestrijding. Over het exacte startmoment wordt u nog nader geinformeerd via het Waekblaad en website gemeente Echt-Susteren.
Wat is de processierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april of begin mei komt de rups te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid. Na de derde vervelling eind mei, begin juni krijgt de rups brandharen. In juli en augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes weer legt in eikenbomen.
Gezondheidsklachten voor mensen
De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast en ontstaan in het derde vervellingstadium (eind mei, begin juni). Door contact met de huid is het mogelijk dat u na enkele uren klachten krijgt, vaak gebeurt er niets. De ontvankelijkheid hiervoor is sterk persoonsgebonden. Klachten die u kunt hebben, zijn pijnlijke jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen.
Gezondheidseffecten voor dieren
Ook voor landbouwdieren en huisdieren zijn er gezondheidsrisico's. Klachten kunnen optreden als vee graast onder aangetaste eikenbomen of als gras of hooi afkomstig uit de buurt van aangetaste eiken en als veevoer wordt gebruikt. Honden kunnen door het happen in afgevallen rupsennesten ernstig letsel aan het mondslijmvlies krijgen. Paarden zijn bijzonder gevoelig voor de gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan brandharen van de rupsen. Er wordt aangeraden vee niet te laten grazen onder aangetaste bomen. Hiervoor moet rond een vrijstaande boom al snel een straal van 4 meter worden vrijgelaten.
Wat gaat de gemeente Echt-Susteren er aan doen?
Momenteel is de gemeente samen met een aannemer aan het monitoren op welk moment de bestrijding dient te starten. Dit is mede afhankelijk van de bladontwikkeling van de eiken, omgevingstempratuur en het stadium van de eilegsels. Waarschijnlijk zal de bestrijding starten begin mei, hierover wordt u nog nader geinformeerd.
De gemeente behandelt de eikenbomen die eigendom zijn van de gemeente op een milieuvriendelijke, maar doelmatige wijze. Ook wordt er specifiek bestreden langs kritische locaties zoals schoolroutes, scholen, speeltuinen en ouderencentra en wordt er rekening gehouden met beschermde flora en fauna. De bestrijding wordt uitgevoerd met behulp van een spuitkanon achter een tractor. De werkzaamheden worden door specialistisch bedrijf uitgevoerd. Zij bepalen het gunstigste spuitmoment door monitoring in het veld. Als dit is bereikt, worden de eikenprocessierupsen met behulp van het biologisch middel (XenTari) bestreden. Dit middel heeft een zeer sterke werking tegen de eikenprocessierups en spaart andere nuttige insecten. Voor mensen, overige beplanting en huisdieren heeft het middel geen nadelige effecten en bijwerkingen. De inzet van het spuitkanon kan binnen de bebouwde kom voor enige geluidshinder zorgen waarvoor wij uw begrip vragen.
Bestrijding van de Eikenprocessierups op particulier eigendom
Indien u zelf op uw eigendom overlast ondervindt van de eikenprocessierups, dan zijn er binnen de cultuurtechnische sector meerdere bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de bestrijding hiervan. Links hiervoor zijn bijvoorbeeld: http://www.eikenprocessierupstotaalzorg.nl en http://www.smemo.nl
Kosten
De kosten die met de bestrijding op uw perceel en uw prive-opdracht zijn gemoeid, worden rechtstreeks tussen u en de aannemer verrekend. Het is daarbij verstandig om vooraf te vragen naar het tarief wat de aannemer hanteert om daardoor niet voor verassingen te komen staan. Uitdrukkelijk willen wij u er op wijzen dat solitaire eiken of houtsingels op particuliere eigendommen niet door de gemeente behandeld worden. Ook eiken of eikenbossages die op eigendom van derden staan, zoals Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten, worden niet door de gemeente behandeld.
Waar vindt u verdere informatie over de eikenprocessierups, en eventuele gezondheidsklachten
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u zich wenden tot onze baliemedewerkers via telefoonnummer 0475 - 478 478. Specifieke informatie omtrent de bestrijding kunt u stellen aan de heer T. Roumen, afdeling leefomgeving of is te vinden op onze website: www.echt-susteren.nl onder het kopje "Inwoners/leefomgeving/informatie/ongediertebestrijding/eikenprocessierups".
Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD Limburg-Noord (tel. 088-1191200). Of kijk op de website: www.ggdlimburgnoord.nl