Ruim 125.000 woningen hebben een definitief energielabel
Gepubliceerd op: 13 april 2015 | Gewijzigd op: 13 april 2015
In het eerste kwartaal van 2015 liep het storm op www.energielabelvoorwoningen.nl. In totaal kregen 125.324 woningen een definitief energielabel via deze website. Het aantal geregistreerde energielabels is verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode in 2014.
In 3 maanden tijd was er een stijging van 5% van het totaal aantal geregistreerde energielabels. Dit jaar regelden zo'n 125.000 eigenaren een definitief energielabel via www.energielabelvoorwoningen.nl. Nog meer mensen bezochten de website: in het eerste kwartaal waren er ruim 430.000 unieke bezoekers.
Groot gedeelte energiezuinige woningen
In 2015 kregen veel woningen een energiezuinig label: 26.391 woningen hadden label A en 23.535 kregen het label B. De meeste woningen kregen een label C: 36.349.
Uitzonderingen
Een energielabel is verplicht bij de overdracht van woningen, maar er zijn een paar uitzonderingen:
* beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening);
* woonboten;
* voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik (zoals recreatiewoningen);
* de verhuur van een of meer kamers binnen een woning. Voor studentenwoningen met een eigen ingang en adres is wel een energielabel verplicht;
* slooppanden die vanuit de eigendomswet zijn aangekocht/verkocht;
* gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren en garages);
* alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2 (zoals een woonwagen).
Waarom het energielabel: bijdrage Energieakkoord en klimaatdoelen
Het energielabel voor woningen is een van de maatregelen uit het Energieakkoord. Dit heeft het kabinet in 2013 gesloten met werkgevers, werknemers en milieuorganisaties. Het uiteindelijke doel is zorgen voor een duurzame energievoorziening in Nederland. Met het label voldoet Nederland aan de Europese regelgeving en draagt bij aan de Europese klimaatdoelen voor 2020. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verzorgt de implementatie van het definitief energielabel, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Meer informatie
Meer weten over het definitief energielabel? Ga naar www.rvo.nl/energielabel. Ook staat op de website informatie over het energielabel per doelgroep, bijvoorbeeld voor energieadviseurs, erkend deskundigen, verhuurders, makelaars en aannemers.