Eerste low budget online bijlesinstituut maakt slagen betaalbaar
Onderzoeken: bijles via internet drie keer effectiever dan bijles aan de keukentafel
Apeldoorn, 13 april 2015 - Ouders met een smalle beurs kunnen hun kinderen voortaan op een betaalbare manier bijles of examentraining laten volgen via internet. Op Betaalbarebijles.nl, het eerste low budget online bijlesinstituut in Nederland, kunnen kinderen alle vakken volgen tegen een fractie van de gangbare tarieven. Bovendien blijkt uit onderzoek dat bijles via internet drie keer effectiever is dan fysieke lessen in een klaslokaal of aan de keukentafel.
Leerlingen die blijven zitten of zakken voor hun examen kosten de Nederlandse schatkist jaarlijks 500 miljoen euro, zo becijferde het Centraal Planbureau (CPB) in januari. Dat is 3 procent van de uitgaven aan basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het bureau pleit daarom voor bijlessen, zomerscholen of bijspijkercursussen. Bijlessen zijn echter duur. Uurtarieven kunnen oplopen tot ruim 30 euro per uur. Voor examentrainingen zijn ouders 180 tot 250 euro per dag kwijt, terwijl die vaak gegeven worden door bijklussende studenten in plaats van gediplomeerde docenten. Ter vergelijking: bij Betaalbarebijles.nl betalen deelnemers 7,50 euro per les en 75 euro voor een examentraining. Nu de komende maanden honderdduizenden leerlingen aan hun examen of Cito-toets beginnen wordt de discussie over bijlestarieven weer actueel.
De Stichting Bijlesned & Huiswerkned begon in 2007 als eerste in Nederland met bijlessen via internet. Om dit voor een breder publiek toegankelijk te maken heeft de stichting het low budget online bijlesinstituut Betaalbarebijles.nl gelanceerd. Leerlingen kunnen er in alle vakken op elk niveau worden bijgespijkerd en oefenen voor Cito-toets en examens in het voortgezet onderwijs. Dat gebeurt in een Skype-achtige omgeving vanachter de computer, met een interactief schoolbord, in virtuele klasjes, die door gediplomeerde docenten worden begeleid. En dat voor een kwart van de gangbare tarieven. Dat is mogelijk omdat er geen huisvestingskosten zijn, de overheadkosten lager zijn dan gemiddeld en efficiente technieken gebruikt worden.
Sinds 2007 vergelijkt de stichting de effectiviteit van bijles via internet met die van fysieke bijlessen in een klas of aan de keukentafel. Dat wordt gemeten door te kijken hoeveel stof blijft hangen, hoeveel kennis leerlingen aan het begin en eind van de bijles hebben en hoeveel stof is behandeld. ,,Dan blijkt dat je via internet drie keer zoveel kennis kunt overdragen en dat er drie keer zoveel stof blijft hangen als in een fysieke bijles," stelt Herman Meiners van Bijlesned & Huiswerkned. ,,Ook blijken leerlingen minder vaak afgeleid dan in een klas. Met een headset op hun hoofd kijken ze naar het interactieve whiteboard op hun beeldscherm." Uit de cijfers blijkt verder dat gemiddeld 93 procent van de online-leerlingen slaagt of overgaat. Leerlingen waarderen de online bijlessen gemiddeld met een 8,7.
Meiners vergelijkt het nieuwe instituut met de opkomst van low budget vliegmaatschappijen die aanvankelijk met scepsis werden bekeken. ,,In het begin keek de consument vreemd aan tegen bedrijven die tegen zeer lage prijzen hun producten te koop aanboden, maar dankzij deze maatschappijen zijn vliegvakanties voor de meeste modale consumenten nu haalbaar. Ze bieden hoge kwaliteit tegen een lage prijs. In de bijleswereld was het begrip 'low budget' tot voor kort nog volkomen onbekend. Daarom is deze ontwikkeling zo'n doorbraak voor de ouders die hun kind graag zien overgaan, maar niet over een ruim budget beschikken," aldus Meiners.