Omtzigt: banken moeten dienstbaar zijn

10/04/2015

Omtzigt: banken moeten dienstbaar zijn

De afgelopen weken waren niet fraai voor het imago van de minister, voor het imago van de ABN AMRO en voor het imago van de politiek. Zo vatte Pieter Omtzigt de ontwikkelingen samen rondom de ophef over de salarisverhogingen bij de top van ABN AMRO, tijdens een debat hierover in de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem.

De hoge salarisverhoging bij de bank is teruggedraaid en daarover werd het nodige gezegd tijdens het debat. Er speelt echter meer bij deze bank dan de salarissen, aldus Omtzigt. "De onopgeloste problemen rond de rentederivaten bij het mkb, de afdeling bijzonder beheer en het incassobureau van de ABN AMRO, dat soms lak lijkt te hebben aan de beslagvrije voet, lijken te duiden op een bank die zijn maatschappelijke rol nog niet begrijpt."

Omtzigt vroeg zich ook openlijk af hoe het nu verder moet met het besluit voor een beursgang. Voor het CDA staat voorop dat er eerst meer rust en transparantie moet komen. Er moet bekeken worden wat op de lange termijn een stabiele bank oplevert. Dat is wat anders dan winstmaximalisatie op korte termijn. Daarbij wil het CDA wel een private bank. Bankieren is namelijk geen kerntaak van de overheid. Omtzigt: "De ABN AMRO van de toekomst moet haar werk doen, zonder fratsen. Ze moet mkb en grootbedrijf financieren, hypotheken verstrekken en geen risicovolle experimenten aangaan. Ze moet dienstbaar zijn aan de samenleving. Het CDA wil voorkomen dat een grote buitenlandse speler ABN AMRO opslokt. Een beschermingsconstructie is dan ook gewenst. Het CDA wil namelijk een HBU-scenario voorkomen: verkoop van een Nederlandse speler aan het buitenland, waar Nederlandse ondernemers zwaar onder lijden, omdat de portefeuille onmiddellijk wordt afgestoten. De Nederlandse samenleving wordt daar alleen maar slechter van."