Convenant jachtbouwsector China
Gepubliceerd op: 10 april 2015 | Gewijzigd op: 10 april 2015
De Nederlandse overheid en een consortium van 5 in Nederland gevestigde bedrijven ondertekenden 2 april 2015 het Convenant 'Yacht engineering and Design China'. Het convenant richt zich op kansen in de jachtbouwsector in China.
Kansen in de jachtbouwsector in China
De laatste jaren is er een groei te zien van het aantal Chinese jachteigenaren. De lokale markt voor jachtbouw neemt toe als gevolg van de economische groei in China, de groeiende middenklasse, stimulerende maatregelen van overheidswege en de zich ontwikkelende jachtinfrastructuur. Volgens de China Cruis & Yacht Industry Association (CCYIA) zal deze groei de komende jaren verder doorzetten en kan de stijging oplopen tot maar liefst 25%. China heeft dan ook de ambitie om de komende jaren binnen de internationale jachtbouwsector een prominente rol te gaan spelen. Het land mist echter de daarvoor benodigde kennis en technologie.
Nederlandse inzet
De 5 Nederlandse bedrijven die het PIB-programma hebben ondertekend, gaan in de komende 2 jaar de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van engineering, design en software bij Chinese werven onder de aandacht te brengen. Door middel van een gebalanceerd scala aan activiteiten dat onder het PIB-programma is ontwikkeld, zal het consortium in met name het noorden en zuiden van China - de belangrijkste regio's voor de jachtbouwindustrie - voet aan de grond proberen te krijgen. Het consortium beslaat de belangrijkste aspecten van de jachtbouwindustrie (engineering, design en software) en bestaat uit de volgende partijen: Mastership Software, Mastership Services, SARC, Polyworkx en MHE Engineering. Penvoerder/cooerdinator namens het cluster is Jacques Hoffmans van Mastership Software/Services.
Partners for International Business
Partners for International Business (PIB) is een programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met deze dienstverlening sluit de Nederlandse overheid een partnerschap met het bedrijfsleven. PIB richt zich op groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. Daarbij wordt gewerkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten.
Met economische diplomatie kan de overheid handels- en investeringsbelemmeringen proberen weg te nemen, zodat ondernemers kansen kunnen verzilveren. PIB richt zich op Nederlandse bedrijven uit de Topsectoren (Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Water, Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen en Materialen, Logistiek en Chemie) en op een aantal focuslanden.