ROC van Twente en GGD Twente werken samen om schoolverzuim tegen te gaan
Beperken schoolverzuim in belang van student en samenleving
Om schoolverzuim tegen te gaan en oorzaken van schoolverzuim boven tafel te krijgen gaan ROC van Twente en GGD Twente een unieke samenwerking aan. Vandaag ondertekenden beide partijen een overeenkomst waarin de ziekteverzuimbegeleiding van meerderjarige studenten is geregeld.
Scholen staan voor de taak passend onderwijs te bieden en problemen bij jongeren vroegtijdig te signaleren. Andre van den Berg, stafmedewerker bij het Loopbaancentrum van het ROC van Twente: "Wij worden als eerste geconfronteerd met schoolziekteverzuim en dienen daarop te reageren. Het duiden van gezondheidsklachten is echter moeilijk vanwege het ontbreken van medische expertise. Die medische expertise biedt de jeugdgezondheidszorg door inzet van de jeugdarts".
Schoolverzuim beperkt ontwikkelingsmogelijkheden
Jongeren hebben recht op optimale ontwikkelingskansen. Zo kunnen zij later als volwassenen volwaardig functioneren in de samenleving. Veel schoolverzuim kan de ontwikkelingsmogelijkheden van jongeren beperken. Zij lopen grotere kans onderwijs te volgen onder hun eigenlijke niveau of zonder startkwalificatie het onderwijs te verlaten.
Oorzaken omzetten in oplossingen
Met de samenwerking is een jeugdarts van de GGD een aantal dagen per week op het ROC aanwezig. Door in gesprek te gaan met de jongere die verzuimt, kan de jeugdarts de oorzaken van het schoolverzuim boven tafel krijgen. Gaat het om ziekte, lichamelijke of psychische klachten, of een combinatie van dergelijke klachten met achterliggende problemen? Bijvoorbeeld in de gezinssituatie of in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Wanneer de oorzaak van het schoolverzuim bekend is, kan gekeken worden welke oplossingen voor de jongere nodig zijn om (gedeeltelijk) weer onderwijs te kunnen volgen. De jeugdarts adviseert over de consequenties van ziek zijn voor het volgen van de lessen en de aanpak van de begeleiding van de jongere.
Samenwerking
Samantha Dinsbach, hoofd Jeugdgezondheidszorg GGD Twente: "De jeugdgezondheidszorg heeft sinds 1 januari 2015 voor jeugdigen tot 18 jaar een wettelijk taak op het terrein van voorkomen van schoolziekteverzuim" In dat kader voert de JGZ dit ook uit in het voortgezet onderwijs in Twente, waaronder het ROC van Twente. Zo zijn jeugdartsen ook actief in de zogenaamde Zorg- en Adviesteams van het ROC. Dinsbach: "Het is voor ons een uitdaging om samen met het ROC van Twente het verzuimbeleid voor studenten tot 18 jaar nu ook in dezelfde lijn door te zetten naar de studenten van 18 jaar en ouder".
De jeugdarts wordt bekostigd uit de VSV-programmamiddelen van het ministerie van OC&W, met de maatregel "Focus op verzuim, vroegsignalering en ouderbetrokkenheid".