Eigen bijdrage voor het CAK


Wat is de eigen bijdrage voor het CAK?

Om de Wmo betaalbaar te houden wordt voor de meeste Wmo-voorzieningen een eigen bijdrage gevraagd. Deze eigen bijdrage is gebaseerd op het inkomen en uw vermogen.

De Wmo

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving. Sommige mensen kunnen dit niet helemaal op eigen kracht. Dan kunnen zij in aanmerking komen voor een individuele voorziening vanuit de Wmo. Dit kunnen zijn: hulp bij het huishouden,
woonvoorzieningen (zoals een aanpassing aan de woning), vervoersvoorzieningen (zoals een scootmobiel), rolstoelen en begeleiding.

Eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen

Om de Wmo betaalbaar te houden wordt voor de meeste Wmo-voorzieningen een eigen bijdrage gevraagd. Deze eigen bijdrage is gebaseerd op het inkomen en uw vermogen.

Voor alle Wmo-voorzieningen wordt een eigen bijdrage gevraagd behalve voor:
- rolstoelen;
- collectief vervoer (hiervoor wordt al een bijdrage per rit gevraagd).
Verder geldt dat bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en hun partner geen eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen betalen. Dit geldt ook voor (ouders van) kinderen tot 18 jaar. Eigen bijdragen voor voorzieningen
voor kinderen worden pas opgelegd nadat zij 18 jaar zijn geworden.

De hoogte van de eigen bijdrage per 4 weken

Voor het berekenen van de eigen bijdrage zijn van belang:
- uw gezinssamenstelling;
- uw leeftijd;
- uw inkomen;
- de kosten van de voorziening.
- daarnaast ook uw vermogen mee.

Om te bepalen hoe hoog uw eigen bijdrage wordt, moet u altijd twee bedragen kennen:
- de zogenaamde maximale periodebijdrage;
- de kosten van uw voorziening(en).
De eigen bijdrage is nooit hoger dan de wettelijk bepaalde Maximale periodebijdrage. De eigen bijdrage is ook nooit hoger dan de kosten van de voorziening(en). Om te weten hoe hoog uw eigen bijdrage werkelijk wordt, moet u dus altijd allebei die bedragen kennen.
De werkelijke eigen bijdrage is het laagste van die twee bedragen.

Maximale periodebijdrage

Het CAK
Voor het betalen van eigen bijdragen krijgt u te maken met het Centraal Administratie Kantoor, het CAK. U hoeft zelf geen gegevens aan te leveren, u krijgt automatisch een beschikking en facturen van het CAK.
Het CAK berekent de eigen bijdrage per periode van 4 weken. Een jaar bestaat uit dertien perioden van 4 weken. Het CAK bepaalt uw Maximale periodebijdrage per 4 weken. Deze Maximale periodebijdrage staat op de beschikking die u van het CAK krijgt. Het CAK stuurt hiervoor elk jaar een nieuwe
beschikking.

U betaalt per periode van 4 weken nooit meer dan dit bedrag, hoeveel Wmo voorzieningen u ook krijgt. Heeft u daarnaast nog vormen van ` ondersteuning (bijvoorbeeld hulp bij het aankleden of douchen)?
In dat geval geldt dat hoeveel Wmo voorzieningen en andere voorzieningen samen u ook heeft, u per 4 weken nooit meer betaalt dan de Maximale periodebijdrage.

Houdt u er rekening mee dat tussen het verstrekken van de voorziening en de eerste keer dat u een acceptgiro voor uw eigen bijdrage krijgt van het CAK, ongeveer 3 maanden tijd zit. Na het verstrekken van de voorziening
zal de gemeente de gegevens daarover doorgeven aan het CAK. Daarna zal het CAK uw inkomensgegevens opvragen bij de Belastingdienst. Pas daarna kan het CAK de eigen bijdrage berekenen en de acceptgiro versturen.

Mocht er tussen u en het CAK een verschil van mening ontstaan over uw eigen bijdrage en komt u er met het CAK samen niet uit, dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Het is mogelijk met het CAK een betalingsregeling te treffen.

Berekenen via CAK website

Op de website www.hetcak.nl kunt u met een eenvoudig rekenprogramma uw eigen bijdrage berekenen (u vindt dit programma onder `Wmo', `Bereken uw eigen bijdrage'). Ook kunt u, tijdens kantooruren, gratis bellen naar het CAK via telefoon 0800-1925. De medewerkers van het CAK rekenen dan voor u
uit welke eigen bijdrage u ongeveer gaat betalen.