CDA: Beter toezicht op monumenten en stichtingen

Persbericht

Utrecht, 7 april 2015

CDA: Beter toezicht op monumenten en stichtingen

De Gemeente Utrecht moet beter toezicht houden op organisaties waarvoor ze financiële garantstellingen afgeeft, dat vindt het CDA. Raadslid Bert-Jan Brussaard stelde dinsdag 7 april schriftelijke vragen over de financiële risico’s die de gemeente loopt als gevolg van de garantstelling voor de lening die de monumentale St. Willibrorduskerk ontvangt. Het CDA vraagt zich af welke maatregelen de wethouder heeft genomen om financiële en bestuurlijke problemen bij de verbonden stichting te voorkomen en op te lossen.

Brussaard (CDA): “Het risico van slecht toezicht kan zijn dat beeldbepalende monumentale gebouwen in de stad in de problemen komen en de gemeente voor de kosten opdraait.”

Achtergrond

De fractie van het CDA ontving signalen dat de beheerstichting van de Willibrorduskerk, tevens eigenaar van het kerkgebouw, al geruime tijd in financiële problemen verkeert en dat de situatie dreigt te escaleren. De gemeente loopt hierdoor het risico de lening van meer dan 1 miljoen euro te moeten terugbetalen.

Op 18 maart 2015 heeft kardinaal Eijk namens de kerk besloten geen liturgische diensten meer in de Willibrorduskerk te houden. Uit dit decreet (bijlage) wordt ook duidelijk dat sprake is van een conflict tussen de kerk en de beheerstichting. De Stichting heeft ook de huurovereenkomst met de kerk opgezegd.

Uit de statuten van de St. Willibrordus Stichting blijkt dat het bestuur uit tenminste 3 personen hoort te bestaan maar uit een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt dat maar twee bestuursleden staan ingeschreven: een echtpaar. Dit lijkt dus ook strijdig met goed bestuur van deze beheerstichting.

Financieel toezicht

De Gemeente Utrecht staat garant voor een lening uit het Nationaal Restauratiefonds en het Utrechts Restauratiefonds. Uit verschillende stukken blijkt dat de beheerstichting betalingsproblemen heeft en in het verleden al geprobeerd heeft om een faillissement aan te vragen. De financiële problemen bij de stichting zouden kunnen betekenen dat er beroep wordt gedaan op de garantie van de gemeente. Daarom is het volgens het CDA van belang dat de gemeente goed toezicht houdt.

Het college schrijft over deze stichting in de programmabegroting 2014: “(...) daarnaast hebben we meegewerkt aan versterkingen van het bestuur van de Willibrordstichting (...). Een sterker bestuur kan de verantwoording nemen voor de exploitatie van de kerk op langere termijn en inkomsten genereren”. CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard vraagt zich af hoe het college zich ingezet om toezicht te houden op het bestuur van de Willibrordstichting:

“Het behoud van monumentale kerken is enorm waardevol voor Utrecht. Monumentale kerken kunnen alleen met goed financieel beheer worden behouden voor de stad”.