Ernstige verkeershinder A12 bij Utrecht tot najaar 2015
07-04-2015 | Rijkswaterstaat Midden-Nederland | persbericht
Rijkswaterstaat vervangt de komende maanden het laatste deel van het wegdek van de Galecopperbrug, de op een na drukste brug van Nederland. Vorig jaar is het eerste deel van de brug al succesvol voorzien van nieuw wegdek. De werkzaamheden duren tot het najaar.
In de avonden en nachten van maandag 13 april tot maandag 20 april voert de aannemer Galecom voorbereidende werkzaamheden uit, waaronder asfaltreparaties en opbouw van de aangepaste rijstrookindeling. Vanaf het weekend (18-19 april) zijn er op de brug al versmalde en verschoven rijstroken. Automobilisten moeten vanaf maandag 20 april in de spits rekening houden met ernstige verkeershinder op de A12 bij Utrecht, tussen knooppunten Lunetten en Oudenrijn.
Om werkruimte te bieden aan de aannemer worden de rijstroken op de Galecopperbrug in beide richtingen versmald en verschoven. Hierdoor rijdt het verkeer langs het werk. Ook geldt weer een aangepaste maximum snelheid van 90 km/h voor doorgaand verkeer en 70 km/h voor verkeer op de parallelrijbaan. Dankzij deze aanpak blijft de A12 bij Utrecht tijdens het werk steeds in beide richtingen open, net als de op- en afritten.
Voorbereidende werkzaamheden 13-20 april
In de week van 13 april tot 20 april voert de aannemer voorbereidende werkzaamheden uit en wordt de nieuwe rijstrookindeling opgebouwd. Hiervoor zijn afsluitingen nodig van op- en afritten, rijstroken en soms ook van de hoofdrijbaan en parallelrijbaan. Kijk voor de afsluitingen en hinder in deze week op vanAnaarBeter.
Reis buiten de spits
Vanaf maandag 20 april verwacht Rijkswaterstaat elke werkdag extra vertraging in de ochtend- en avondspits. Rijkswaterstaat adviseert daarom om de komende maanden de drukte zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor reizen buiten de spits. Via vanAnaarBeter kunnen automobilisten voor hun reis steeds de actuele verkeerssituatie op de Galecopperbrug bekijken via een live webcam.
Hogesterktebeton
De Galecopperbrug krijgt een nieuwe laag van zeer sterk beton dat de krachten van het verkeer goed en gelijkmatig verdeelt. Het aanbrengen van dit zogenoemde hogesterktebeton is een zeer gevoelig en langdurig proces. De aannemer werkt in een grote tent zodat de rijstroken tegen weersinvloeden zijn beschermd.
Renovatie Galecopperbrug
Over de Galecopperbrug rijdt nu meer verkeer dan in de jaren zeventig kon worden voorzien. Ook is het vrachtverkeer zwaarder geworden. Tot eind 2015 renoveert Rijkswaterstaat de Galecopperbrug. Fundering, onderbouw, staalconstructie en het wegdek zijn sinds 2013 stap voor stap vervangen, uitgebreid en versterkt. Hoofddoel van de renovatie is dat de brug weer minstens dertig jaar mee kan. In 2014 is de brug ook verhoogd, om een hogere lading voor schepen mogelijk te maken. Meer achtergrondinformatie is te vinden op de projectpagina A12: renovatie Galecopperbrug.