Overleg tussen bestuur en studenten UvA op handen
PERSBERICHT:
Overleg tussen bestuur en studenten UvA op handen
Na het akkoord dat op 1 april is gesloten tussen de studenten in het Maagdenhuis en het bestuur van de UvA worden binnenkort gesprekken geopend over de voorwaarden waaronder het Maagdenhuis eventueel verlaten zou kunnen worden. In het historische akkoord tussen studenten en bestuurders is overeengekomen dat twee commissies gaan kijken naar de organisationele en financiële situatie op de UvA.
De onderhandelingen over het Maagdenhuis waren een verzoek van het College van Bestuur na het historische akkoord tussen De Nieuwe Universiteit en andere onderhandelingspartners ReThinkUva, Humanities Rallies, CSR, COR, de vakbonden en het CvB. De partners zien het akkoord van 1 april als een mijlpaal na vijf weken van actie en bezetting. Een mijlpaal die na 20 jaar overleg alleen bereikt kon worden door de inzet van andere middelen.
De successen van het Maagdenhuis reiken echter verder. Er is brede steun – meer dan 60% - onder studenten van de HvA en de UvA. Ook buiten de universiteit en landsgrenzen was de solidariteit zeer groot. In de afgelopen maand bereikten ons berichten uit tientallen landen en de Nieuwe Universiteit heeft vele groepen wereldwijd  geïnspireerd om tot acties over te gaan. Naast docenten, alumni en professoren hebben ook van bakkers tot schrijvers en van thuiszorgmedewerkers tot Haagse politici hun steun betuigd aan het Maagdenhuis. Dit sterkt ons in de overtuiging dat DNU van grote waarde is en zal zijn voor het onderwijs van morgen. DNU heeft ruimte geschapen voor de wereldwijde vraag naar hervorming in het hoger onderwijs. De gesprekken van de afgelopen week en de bereikte overeenkomst hebben het vertrouwen in het College van Bestuur verbeterd maar nog niet definitief hersteld.
De studenten die zich verenigd hebben in De Nieuwe Universiteit zijn zich ervan bewust  dat verandering tijd kost en dat commissies geen einddoel zijn. Wij verwachten dan ook dat buiten deze commissies het CvB de verantwoordelijkheid en kans oppakt om de tijdelijke contracten, de balans tussen onderzoek en onderwijs, de fusie van de bèta-faculteiten en de herstructurering van de talenopleidingen en geesteswetenschappen (Profiel 2016), en de thema's van de in het Maagdenhuis ontstane University of Colour met de academische gemeenschap te bespreken.
Wij constateren tot nu toe dat het CvB helaas niet bereid is om over dit toekomstige traject van gedachten te wisselen en alleen gericht is op vertrek uit het Maagdenhuis. Dit is jammer want het bemoeilijkt het gesprek daarover.
Door de combinatie van activisme en ondersteuning van buitenaf is de Nieuwe Universiteit  in staat geweest om het CvB bij de les te houden. En er is nog een lange weg te gaan voor het doorgeslagen rendementsdenken aan de UvA is gekeerd, laat staan buiten onze universiteit. Maar wij zijn hoopvol en optimistisch dat onze bescheiden bijdrage mensen heeft geïnspireerd en heeft laten zien dat activisme nog altijd – en misschien wel meer dan ooit – kracht heeft. Verandering is mmogelijk.