Playmobil 40 jaar speelplezier
Persbericht
Hoorn, 13 maart 2015
PLAYMOBIL 40 jaar speelplezier
3 april 2015 3 januari 2016, Museum van de 20e Eeuw, Krententuin 24, (Oostereiland), www.museumhoorn.nl
In 1974 startten de eerste PLAYMOBIL-figuren al lachend hun loopbaan. Intussen hebben ze miljoenen kinderharten veroverd. En nog heel veel meer mensen hebben er in hun jeugd mee gespeeld. Voor iedereen, jong en oud is de tentoonstelling PLAYMOBIL, 40 jaar speelplezier in het Museum van de 20e Eeuw een spectaculaire belevenis.
Het hoogtepunt van de tentoonstelling vormen de reusachtige, uitgewerkte landschappen, waarin verschillende complete PLAYMOBIL-leefwerelden worden weergegeven. Drie grote zalen zijn ingericht voor deze tentoonstelling. De grote landschappen transformeren de vitrines van het museum in echte speelwerelden en laten kinderen wegdromen naar een PLAYMOBIL-wereld van piraten, ridders, draken en prinsessen.
Verder ontmoet je op de tentoonstelling levensgrote PLAYMOBIL-figuren. Met hun grootte van 160 cm staan ze oog in oog met de bezoekers. Fenomenaal! Er is zeker ook genoeg te doen. Zo zijn er overal speelplekken en andere activiteiten en je kunt jezelf onsterfelijk maken op buitengewone en verrassende fotoplekken. Ook zijn er kunstwerken van PLAYMOBIL opgesteld. Helemaal bijzonder is een machine die speciaal voor jou, waar je bijstaat, een echt PLAYMOBIL-figuurtje maakt. Kortom, een kijk-, doe- en ervaar-spektakel van de eerste orde. In deze tentoonstelling kunnen kinderen zich onderdompelen in een PLAYMOBIL-speelwereld en worden dromen werkelijkheid. De tentoonstelling kwam tot stand met de vriendelijke medewerking van PLAYMOBIL.
HISTORIE
Het populaire speelgoed PLAYMOBIL komt van het familiebedrijf Geobra Brandstätter uit Zirndorf. Deze firma kan, naast PLAYMOBIL, op enkele andere grote successen terugkijken. Zo lanceerden ze onder andere de Hoelahoep in Europa in 1958.
Begin jaren ’70 bedacht Hans Beck, het hoofd van de afdeling Ontwikkeling van de firma, de PLAYMOBIL-speelfiguren en creëerde daarmee een heel nieuw speelconcept. Nu, al die jaren later heeft de firma meer dan 2,7 miljard speelfiguren geproduceerd. Een duizelingwekkend aantal. Wanneer je deze met uitgestrekte armen achter elkaar opstelt krijg je een ketting die drie keer om de aardbol past.
In 1974 werden de 7,5 cm grote kunststof-speelfiguren op de internationale Speelgoedbeurs in Nürnberg voorgesteld. Zelfs de ontwerper Hans Beck kon niet vermoeden welk succes zijn vinding uiteindelijk zouden kennen. Het vernieuwende aan PLAYMOBIL is het menselijke aspect. De relatief neutrale figuren krijgen aan hand van de vele accessoires een eigen karakter en identiteit. Het assortiment omvat mannen, vrouwen, kinderen en baby’s en dieren, maar ook voertuigen en gebouwen. Kortom de hele wereld in miniatuurformaat. En de rest komt rechtstreeks uit de fantasie van de kinderen die ermee spelen.
SPEELPLEKKEN
Wat zou een PLAYMOBIL-tentoonstelling zijn zonder speelplekken? PLAYMOBIL levert speelwerelden waarmee kinderen hun fantasie, creativiteit en concentratievermogen kunnen gebruiken en stimuleren. Kinderen leren van PLAYMOBIL het samen spelen met leeftijdsgenoten, het verwerken van emoties en het ontwikkelen van vaardigheden die de basis vormen voor hun latere leercapaciteiten. In het museum zijn vele speelplekken met daarin speelsets uit verschillende PLAYMOBIL-speelwerelden.
KUNST EN PLAYMOBIL
Sinds de jaren ’90 zie je dat er in de populaire cultuur steeds meer gebruik gemaakt wordt van ironische knipogen en humoristische verwijzingen. PLAYMOBIL als beroemd speelgoed is natuurlijk een dankbaar onderwerp. In de tentoonstelling PLAYMOBIL, 40 jaar speelplezier kunnen bezoekers enkele afbeeldingen zien waarbij bekende schilderijen een eigen draai krijgen door het gebruik van PLAYMOBIL. Zie wat er gebeurt als PLAYMOBIL doordringt in het werk van Andy Warhol. Of hoe Rembrandts Nachtwacht er op ware grootte uit zou zien als de schutterij uit PLAYMOBIL-figuren zou bestaan.
ONTWIKKELING VAN PLAYMOBIL-FIGUREN
Een eenkleurig lichaam, onbeweeglijke handen, maar een vriendelijk lachend gezicht, zo zagen de eerste PLAYMOBIL-figuren in 1974 het daglicht. Hans Beck, ontwerper van Geobra Brandstätter vervaardigde destijds een ridder, een bouwvakker en een indiaan en verder een beperkt aantal accessoires voor de eerste introductie op de internationale speelgoedbeurs. In eerste instantie werd er met matig enthousiasme op gereageerd. Pas op het einde van de beurs kwam er een order van een Nederlandse speelgoedgroothandel die de aanzet gaf voor dit onverwachte, wereldwijde succesverhaal.
De beweeglijkheid en de grijpfunctie van de handen van de PLAYMOBIL-figuren betekenden een grote vernieuwing die verschillende mogelijkheden bood. De 7,5 cm kleine speelkameraadjes kunnen, door slechts een beperkt aantal accessoires aan te passen, van de ene speelwereld naar de andere overgeheveld worden. Van bouwvakker tot dameskapper in een handomdraai.
In het begin werden enkel mannelijke figuren geproduceerd. In 1976 kwamen de eerste vrouwelijke figuren op de markt en vijf jaar later volgden de 5,5 cm grote kinderen en baby´s. Planten, dieren, voertuigen en gebouwen maakten de speelwerelden compleet.
Het PLAYMOBIL-figuurtje werd in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld. Maar één ding bleef: het glimlachend gezichtje. Sinds de jaren ’80 hebben de figuren draaibare handen. Nieuwe kleuren, kleren, schoenen en haardracht veranderden het uiterlijk en het charisma van de overbekende figuurtjes. Het huidige assortiment is dan ook heel veelzijdig: sportieve of minder sportieve figuurtjes, vrouwen in trendy topjes of lange broeken... Wanneer je figuurtjes van vroeger en nu met elkaar vergelijkt, is de ontwikkeling duidelijk zichtbaar.
HANS BECK, GEESTELIJK VADER VAN PLAYMOBIL
In 1958 wordt Hans Beck aangenomen als speelgoedontwerper door Horst Brandstätter, destijds directeur van de firma Geobra Brandstätter in Zirndorf. Vanaf het begin dragen de ideeën van de ontwerper bij aan het succes van de onderneming.
Begin jaren ’70 had hij het doel enkele eenvoudige figuren te ontwikkelen als bestuurders voor een voertuigcollectie. Tussen 1971 en 1973 werkte hij aan het prototype van een beweegbaar speelfiguur. Hij creëert uiteindelijk hiermee een totaal nieuw speelconcept dat ook nog eens kostenbesparend was door het kleine formaat. Dit was belangrijk vanwege de hoge grondstofprijzen tijdens de oliecrisis die toen in Europa woedde.
Hans Beck merkte op dat kinderen, wanneer ze figuren tekenen, het hoofd op een bijzondere manier afbeelden. Het hoofd is steeds groot en rond. Het gezicht is meestal eenvoudig en vrolijk. Door zijn speelfiguren zo vorm te geven kunnen kinderen zich makkelijker inleven in de figuren en een figuur met deze kenmerken kon dus in diverse speelsituaties worden gebruikt. Nog steeds worden er jaarlijks nieuwe PLAYMOBIL-thema’s gelanceerd die deels voortkomen uit aantekeningen en wensen die PLAYMOBIL van kinderen ontvangt.
Het figuurtje sloeg zodanig aan dat ze het middelpunt werd van een volledig nieuwe productlijn: PLAYMOBIL! Tot het einde van zijn loopbaan in 1999 ontwierp Hans Beck samen met zijn team van 50 ontwerpers een veelvoud van prachtige en complete speelwerelden, die helemaal op de PLAYMOBIL-figuur werden afgestemd.
PLAYMOBIL EN HET MUSEUM VAN DE 20e EEUW
In 2008 toonde het Museum van de 20e Eeuw de eerste PLAYMOBIL-expositie in de Benelux. Het werd een ongeëvenaard succes, zowel bij critici als publiek. Meer dan 50.000 bezoekers zagen de expositie. Sinds enkele jaren is het museum verhuisd naar een andere en grotere locatie in de voormalige gevangenis op het Oostereiland bij de haven van Hoorn. In 2015 kan er in drie zalen een nog mooiere tentoonstelling gerealiseerd worden met vele nieuwe attracties.
FACT SHEET
Plaats: Museum Van de 20e Eeuw, Hoorn
Adres: Krententuin 24 (Oostereiland) Hoorn
Data: 3 april 2015 t/m 3 januari 2016
Openingstijden: ma. t/m vr. 10-17 uur, za. en zo. 12-17 uur
Toegangsprijzen: Kinderen (4 tot 16 jaar) 3,50, volwassenen 8,00, MuseumKaart rt gratis
Contact: 0229-214001
Internet www.museumhoorn.nl
E-mail info@museumhoorn.nl