Het CCV: Samen sterk tegen woninginbraak


Het CCV biedt vijf gemeenten aan om samen met hen en hun (lokale) woningbouwcorporaties het aantal woninginbraken aan te pakken. De ervaring leert dat samenwerking vaak wordt bevorderd door de inzet van een externe partij, zoals het CCV. Het proces richt zich op het bespreken van het probleem,
het in kaart brengen van de wensen ten aanzien van de samenwerking en het komen tot een gedragen actieplan.

Belang van een goed intakegesprek

Door een gedegen intake traject met de gemeente en de corporatie komen we gezamenlijk tot een maatwerktraject waarin we de mogelijkheid bieden om met deskundigen in gesprek te gaan en interessante discussies met elkaar te voeren.

Aan deze samenwerking is een aantal randvoorwaarden verbonden. Zo moet onder meer aantoonbaar zijn dat een relatief groot gedeelte van de woninginbraken in de gemeente plaatsvindt in woningen van de corporatie(s).

Overige criteria voor deelname

* Gemeente kampt met structureel probleem op woninginbraken en voelt zich primaire probleemhouder.
* Inbraken in de gemeente vinden voornamelijk plaats in huurwoningen van corporaties.
* Gemeenten hebben al een aanpak op woninginbraken (verrichten zelf dus aantoonbare inspanningen).
* Samenwerking tussen gemeenten en corporatie wordt nu als onvoldoende gezien.
* Er is een projectleider/contactpersoon die verantwoordelijk is voor het thema. woninginbraken, waar het CCV de contacten mee kan opbouwen tot minimaal einde van het jaar.
* De gemeente neemt het initiatief om dit voorstel onder de aandacht van de corporaties(s) te brengen en stelt in feite dit traject voor om dit probleem gezamenlijk aan te pakken en de onderlinge samenwerking te verbeteren.

Brede aanpak

Het CCV pakt in dit traject het thema woninginbraken breed op. Behalve de onderlinge samenwerking en de inspanningsmogelijkheden die de deelnemende organisaties hebben, komen onderwerpen als analyse en hotspotbenadering aan bod. Ook aan de inzet van middelen zoals preventieacties, fysieke
maatregelen zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen en integrale schouwen en dadergerichte aanpakken wordt aandacht besteed. Daarbij kan een uitstap worden gedaan naar aanverwante thema's zoals burgerparticipatie en veiligheidsbeleving.

Kosten

Het CCV wil deze procesbegeleiding bewerkstelligen door middel van cofinanciering met de geselecteerde gemeenten en corporaties. Het CCV biedt een procesbegeleider voor het gehele traject (richtlijn vijftig uur) en draagt zorg voor de afspraken met externe deskundigen op basis van de vragen
die tijdens het intaketraject naar boven komen. De mogelijke inzet van externe sprekers tijdens dit traject, met bijbehorende kostenvergoedingen worden in de co-financiering meegenomen. De inschatting is dat dit traject zo'n 8.000 euro per gemeente kost.

Tijdsplanning

De intakegesprekken vinden vanaf mei plaats. De verwachting is dat de procesbegeleiding vanaf juni wordt gestart en tot het einde van het jaar duurt.

Overig CCV aanbod

Wanneer u geinteresseerd bent in een adviesgesprek over de aanpak van woninginbraken of een eenmalige integrale wijkschouw onder begeleiding van een deskundige, dan kunt u dat eveneens bij het CCV aanvragen. U kunt zich dan richten tot CCV-adviseurs Lilian Tieman of Katja Steverink.