Damherten en hoe nu verder
Op 19 maart jl heeft de gemeente een informatieavond georganiseerd om inwoners van Zandvoort te informeren en mee te laten denken over het voorkomen van de overlast door damherten in het dorp.
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een besluit genomen om toestemming te geven voor verantwoord afschot van damherten. Het gaat om damherten die zich buiten de hekken van het leefgebied begeven en een gevaar vormen voor de openbare orde en de verkeersveiligheid in Zandvoort.
Tijdens de informatieavond is toegezegd om de alternatieven van inwoners te onderzoeken op haalbaarheid en indien dit het geval is, te ondersteunen. Een van de vragen tijdens ging over hoe de aansprakelijkheid is geregeld rond de afschot. Het college van Zandvoort heeft de uitvoering van het besluit daarom uitgesteld totdat hierover duidelijkheid is.
Wat is er na de informatieavond gebeurd?
Naar aanleiding van alle vragen en suggesties die tijdens de informatieavond zijn gesteld heeft de gemeente diverse acties ondernomen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft inmiddels met diverse inwoners gesproken en is op bezoek geweest bij de Oranje Nassauschool om met betrokkenen na te praten over de informatieavond.
Burgemeester Niek Meijer heeft een gesprek gehad met de directeur van Waternet. Nog dit jaar verwacht Waternet en de gemeente Amsterdam een formele ontheffing voor afschot in het kader van een faunabeheerplan voor de damherten te krijgen.
Faunabeheerplan
Ook heeft de burgemeester de gedeputeerde van de provincie Noord Holland, de heer Bond, bijgepraat over wat er speelt in het dorp. Gedeputeerde Bond gaf aan dat de provincie bezig is met het maken van een faunabeheerplan. Dat moet zorgvuldig worden opgesteld voordat een ontheffing kan worden afgegeven. Samen met wethouder Liesbeth Challik heeft de burgemeester een gesprek gehad met de verantwoordelijk wethouder van Amsterdam en de directeur van Waternet. Uit het gesprek kwam naar voren dat Amsterdam de problemen kent maar kan op korte termijn geen andere oplossing bieden dan verjagen naar hun leefgebied. Immers als er wordt verjaagd is afschot niet nodig. Waternet stelt zich actief op waar het gaat om het voorkomen van het bezoek van damherten aan Zandvoort en het voorkomen van dierenleed.
Op 20 april gaat de gemeente in gesprek met bewoners van Huis in de Duinen over de ongewenste effecten van het voeren van herten.
Wat wordt verder onderzocht?
Er wordt onder meer onderzocht of het mogelijk is om een inspring voorziening te maken aan het einde bij het parkeerterrein Zuid. Het voorstel om een elektronische damherten-verjager aan te brengen is aan de provincie Noord Holland voorgelegd.
De groep herten bij Huis in de Duinen komen waarschijnlijk uit het noorden. Nagegaan wordt of ze uit het nationaalpark Zuid Kennemerland komen of uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Herten bijvoeren om ze te verplaatsen was ook een van de voorstellen, maar kan niet worden uitgevoerd.
Mooi burgerinitiatief
Twee Zandvoortse inwoners helpen op eigen initiatief mee bij het terugdrijven van groepen herten naar hun leefgebied. De gemeente stelt dit initiatief op prijs. In het kader van de veiligheid wordt geadviseerd wel op te letten bij het terugdrijven van herten. Herten kunnen onverhoedse bewegingen maken die tot schade en verwondingen kunnen leiden. Het terugdrijven van herten is formeel niet toegestaan mede omdat de aansprakelijkheid dan niet geregeld is.