Poeptransplantatie bij chronische diarree effectiever dan antibiotica
2 april 2015 - Bij chronische diarree is poeptransplantatie effectiever dan antibiotica. Donorontlasting is bovendien goedkoper. Dat blijkt uit het proefschrift van Havenziekenhuis-internist Els van Nood. Op woensdag 1 april promoveerde zij op haar onderzoek `Fecal Microbiota Transplantation 2014'.
Clostridium difficile is een bacterie die van nature in de darmen te vinden is. Als het evenwicht in de darmflora verstoord raakt, kan de bacterie gaan opspelen en krijgt de patient hardnekkige diarree. Mensen die al ernstig ziek zijn, raken daardoor nog meer verzwakt. De bacterie is lastig te bestrijden met antibiotica, daarom wordt naar alternatieven gezocht.
Poepdonatie is zo'n mogelijkheid. Via een slangetje in de neus dat tot in de darmen loopt, wordt waterige ontlasting van een gezonde donor toegediend. De nuttige bacterien in deze donorpoep moeten ervoor zorgen dat de darmflora van de patient zich herstelt. In haar proefschrift beschrijft Els van Nood de eerste studie die de standaard-behandeling van chronische diarree met antibiotica afzet tegen de poeptransplantatie. Donorontlasting blijkt effectiever bij chronische diarree. Bovendien houdt het herstel van de darmflora lang aan. Patienten zijn ook erg tevreden over de behandeling, waarvan je overigens niets merkt.