Onderzoek naar vondsten van archeologische waarde en niet-gesprongen explosieven
02-04-2015
Vanaf 2016 wordt de A1 op het traject Apeldoorn-Zuid - knooppunt Beekbergen verbreed. Ter voorbereiding van de werkzaamheden is de bodem onderzocht op de aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven en zaken van archeologische waarde. Een dergelijk is onderzoek is vaste prik bij grote infrastructurele projecten waarbij de schop in de grond gaat.
Een half uitgegraven niet-gesprongen explosief
Het onderzoek vond plaats op basis van kaartmateriaal en archiefstukken. Conclusie met betrekking tot archeologie: de kans dat er iets van waarde wordt aangetroffen is gering. Aanvullend onderzoek door middel van grondboringen bevestigde dit. Maar omdat enkele jaren geleden ten noorden van het projectgebied grondsporen uit de prehistorie zijn aangetroffen, is besloten om een proefsleuvenonderzoek te laten uitvoeren. Om beschadiging van erfgoed uit te sluiten. Wanneer dit proefsleuvenonderzoek gaat plaatsvinden, is nog niet bekend, maar in ieder geval wel voor de verbreding van de A1.
Artilleriebeschietingen
Met betrekking tot niet-gesprongen explosieven is de conclusie dat er drie `verdachte' gebieden zijn. Het gaat om: 1. knooppunt Beekbergen (artilleriebeschietingen en grondgevechten in 1945); 2. het gebied rondom de spoorlijn bij de afslag Apeldoorn-Zuid (raketbeschietingen maart 1945); 3. het gebied ten westen van het Apeldoorns Kanaal (raketaanval op een Duitse mortieropstelling).
Veilig en zorgvuldig werken
De onderzoeksgegevens worden te zijner tijd gedeeld met de aannemer, zodat hij zijn werkwijze hierop kan aanpassen. Want er gaat niets boven veilig en zorgvuldig werken.