NNO speelt de Matthäus-passion superfood voor de 21e eeuw
Groningen 18 maart 2015
NNO speelt de Matthäus-passion superfood voor de 21e eeuw
Het Noord Nederlands Orkest zet de jaarlijkse paastraditie kracht bij met een nieuwe dirigent en een wisseling van de wacht bij het kinderkoor. Onder leiding van de internationaal geprezen dirigent Risto Joost is de Matthäus-Passion te zien en te horen in de Noordelijk theaters en de Nicolaikerk in Appingedam.
Bach moest eens weten hoe populair zijn Matthäus-Passion de laatste jaren weer is. En dat 300 jaar nadat hij dit oratorium over het lijden en sterven van Jezus componeerde. Maar ja, tegen de hectiek van de 21e eeuw biedt de Matthäus dan ook het krachtigste tegengif. Zo’n shot vol troost en schoonheid kunnen we allemaal wel gebruiken. Het NNO geeft nieuwe energie aan deze onbetwiste nummer één aller tijden.
Eén van de concertlocaties is de Nicolaikerk in Appingedam. Op deze historische plek komt de Matthäus-Passion echt tot leven. De Nicolaïkerk is een romanogotische hallenkerk, de grootste kerk in de Groninger Ommelanden en behorend tot de UNESCO-monumenten.
Voorafgaand aan de concerten is er een inleiding. De inleidingen in Groningen (2 april), Leeuwarden en Hoogeveen worden verzorgd door Govert Jan Bach, verre nazaat van de componist en kenner van zijn oeuvre. Govert Jan Bach publiceerde onder andere een bejubeld luisterboek over de Matthäus-Passion.
Voor de speellijst en kaarten: www.nno.nu
Bezetting
Dirigent: Risto Joost
Koor: NNCK
Kinderkoor: Groninger Kinder- en Jeugdkoor
Evangelist: Andreas Weller
Christus: Panajotis Iconomou
Sopraan: Katharine Fuge
Alt: David Allsopp
Tenor: Andreas Karasiak
Bas: Dominik Wörner
Het Noord Nederlands Orkest
Chef-dirgent Stefan Asbury
Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo’n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.
De Britse Stefan Asbury is chef-dirigent van het orkest. Hij nam in 2011 het stokje over van Michel Tabachnik die vanaf 2005 chef-dirigent was. Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Tegenwoordig wordt gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar. Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.
Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.