Iedere donderdag inloopspreekuur voor ondernemers


In samenwerking met gemeenten Hollands Kroon en Schagen houdt het Ondernemersklankbord (OKB) elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur voor ondernemers vanuit die gemeenten. Het OKB bestaat uit ervaren ondernemers, die hun expertise inzetten om vragen te beantwoorden van
(startende) ondernemers. De vragen kunnen gaan over inkomensondersteuning, maar ook over bijvoorbeeld het werven van nieuwe klanten, of wat er komt kijken bij het starten van een bedrijf.

Aanleiding voor de start van het inloopspreekuur is het feit dat ondernemers vaker een beroep op de bijstand doen. Zij bellen naar de sociale dienst met verzoek om financiele steun. Niet elke ondernemer kan echter een beroep doen op deze regeling.

Uit de toenemende vraag blijkt dat ondernemers steeds minder loketten hebben waar zij terecht kunnen met problemen of vragen. Dat kan gaan om vragen als:

* Waar moet ik op letten als ik met een eigen bedrijf begin?
* Hoe kom ik als ondernemer aan nieuwe klanten?
* Wanneer kan ik verantwoord investeren zonder in financiele problemen te komen?
* Waar kan ik het beste aankloppen als ik extra geld nodig heb?

Natuurlijk kunnen ondernemers een beroep doen op hun boekhouder of een extern adviseur, maar daaraan zijn vaak hoge kosten verbonden. Wat ondernemers zouden moeten hebben, is een laagdrempelig klankbord.

Vanaf januari 2015 is het OKB daarom elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur aanwezig bij de gemeente Schagen in het voormalig ISD-gebouw (vanaf januari onderdeel van gemeente Schagen) aan het Westerpark 20 in Schagen. Tijdens het inloopspreekuur voor ondernemers is een vrijwilliger van
het OKB aanwezig. Mocht de vraag zich toespitsen op inkomensondersteuning, dan is ook een gemeentelijk consulent aanwezig om het gesprek -gericht op een bijstandsaanvraag- over te nemen.

Het inloopspreekuur voor ondernemers past geheel in de visie van de gemeenten Schagen en Hollands Kroon, waarin wordt ingezet op het faciliteren en stimuleren van eigen initiatieven van inwoners/vrijwilligers. Dit alles gericht op toenemende zelfredzaamheid: eigen kracht. Met het OKB is
besproken om het inloopspreekuur na een half jaar te evalueren.