Handreiking Alliantie Transgenderzorg (ATZ)


* Nieuws

02/04/2015 - 12:54

Transgenders als doelgroep van de gemeente

Nieuw in de bibliotheek is een tekst over transgenders: hoe krijgen gemeenten te maken met deze groep, welke specfieke problematiek hebben zij, en welke goede voorbeelden zijn er bekend?

`Transgender' gaat over mensen van wie de genderidentiteit niet (geheel) samenvalt met het geboortegeslacht. Sommige transgenders willen lichamelijk en juridisch van geslacht veranderen, zodat hun gender (beter) overeenkomt met hun gevoel. Anderen leven zonder medische aanpassingen.

Kleine maar kwetsbare groep

Gemeenten krijgen met de decentralisaties van begeleiding, jeugdzorg en participatie ook met transgenders te maken. Transgenders kunnen kwetsbaar zijn doordat zij niet altijd voldoen aan de genderstereotypen en verwachtingen en daardoor de kans lopen op buitensluiting, discriminatie en geweld.
Bovendien vergt het veel van hen en hun omgeving wanneer ze van geslacht veranderen of leven met kenmerken van beide geslachten. Tegelijkertijd vormen transgenders voor veel gemeenten een kleine groep, waardoor het gevaar bestaat dat zij niet als doelgroep met specifieke problematiek herkend
worden.

Meer informatie

Deze tekst bevat daarom meer informatie en goede voorbeelden voor gemeenten. Zij kunnen op de volgende beleidsterreinen te maken krijgen met transgenders:

* Wmo-beleid
* Veiligheid
* Medische zorg
* Psychische zorg en ondersteuning
* Belangenbehartiging
* Lotgenotencontact (zelfhulp)
* Jeugdhulp en onderwijs
* Burgerzaken
* Participatie

Alliantie Transgenderzorg

Deze tekst is geschreven door de Alliantie Transgenderzorg, een samenwerkingsverband van aanbieders van transgenderzorg, en transgenderbelangen- en patientenorganisaties: Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie VUmc, de Stichting Transvisie Zorg, het Genderteam van het UMCG, genderteam LUMC
Curium, Patientenorganisatie Stichting Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en PsyQ.

Klik hier voor de volledige handreiking.







invoeringwmo.nl