Helpen met leefbaarheid in ruil voor studiepunten
De gemeente werkt, samen met andere partners, aan plannen om studenten in te zetten voor de leefbaarheid van de wijken in ruil voor bijvoorbeeld studiepunten. Dit moet het contact en begrip tussen studenten en Stadjers vergroten.
In veel wijken met een grote studentenbevolking ontbreekt dit contact nogal eens. In Vinkhuizen-Noord, Paddepoel en de Zeeheldenbuurt zijn er bovendien veel meldingen van overlast. Ergernissen gaan bijvoorbeeld over verwaarloosde voortuintjes, verkeerd gestalde fietsen, rondslingerend afval en
een dalend veiligheidsgevoel. In Paddepoel deed zich ook geluidsoverlast voor.
Proeven
Daarom vonden er in 2014 proeven plaats om de leefbaarheid te bevorderen. Studenten en andere Stadjers ondernamen hier samen activiteiten. Dat levert positieve resultaten op.
Aanpak
De gemeente wil deze aanpak ook in de toekomst voortzetten. Ze werkt hierbij samen met onder andere de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. De bedoeling is om per wijk te kijken wat nodig is om de leefbaarheid en het begrip te vergroten.
Onderwijs
Dat gaat onder andere gebeuren via het programma Wijk Inzet door Jongeren en Studenten (WIJS). Hierbij verplaatst een deel van het onderwijs zich naar de wijken waar studenten hun talenten inzetten. Zo is er in Selwerd, Paddepoel en de Tuinwijk al een denktank waarin studenten en bewoners
plannen maken. Studenten toegepaste psychologie van de Hanzehogeschool krijgen voor een maatschappelijke stage al een studiepunt.
Gepubliceerd op: 02-04-2015 09.10 uur; Laatst gewijzigd op : 02-04-2015 09.32 uur