Oproep aan provincie Gelderland: blijf bij afspraken
Gelders Particulier Grondbezit, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Leisurelands roepen de provincie Gelderland op werk te maken van het beleid dat de afgelopen jaren in gezamenlijkheid is opgesteld en geen nieuwe avonturen aan te gaan, zoals de poging om de Veluwe als geheel bij UNESCO als werelderfgoed te laten registreren.
Gelders Particulier Grondbezit, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Leisurelands zijn in verschillende functies verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Veluwe. Zij nemen nadrukkelijk afstand van het recentelijk gepresenteerde manifest 'Wild van de Veluwe' waarin de ondertekenaars, enkele natuur- en milieuorganisaties, zich presenteren als de partijen die de Veluwe (internationaal) nadrukkelijker op de kaart gaan zetten, onder andere door het de status van werelderfgoed te geven.
Genoeg beleid en overleg
'Wild van de Veluwe' beoogt inhoudelijk het resultaat van vele jaren overleg en besluitvorming ter discussie te stellen. In de afgelopen jaren zijn middels langdurige en zorgvuldige procedures, waarbij naast GPG, NP De Hoge Veluwe en Leisurelands alle ondertekenaars van 'Wild van de Veluwe' nauw betrokken waren, het Gelders Natuur Netwerk (GNN), Beheerplan Natura2000, de Omgevingsvisie, de Natuurvisie, evenals het Faunabeheerplan voor de Veluwe vastgesteld. Ook zijn de subsidieverordeningen voor het Agrarisch Natuurbeheer en Natuur- en Landschapsbeheer en de PAS-maatregelen in goed overleg vastgesteld. Volgens de drie genoemde partijen is er daarom nu meer dan genoeg beleid.
Vorm krijgen
Momenteel worden met actieve steun van de provincie collectieven opgericht die het agrarisch natuurbeheer gaan cooerdineren. De provincie sluit met verschillende partners uit het veld samenwerkingsovereenkomsten af waarin de kaders worden vastgelegd voor de uitvoering van de in de natuur beheer-, inrichting- en omvormingsplannen vastgelegde maatregelen. De uitvoering van dit beleid begint nu voorzichtig vorm te krijgen. De drie organisaties achten het in strijd met de vereisten van behoorlijke samenwerking met de andere partijen dat 'Wild van de Veluwe' nu uit het niets een 'Experiment Netwerksamenwerking Veluwe' aankondigt. Dit doorkruist het resultaat van jaren overleg en voorbereiding inzake de maatregelen en de uitvoerende structuren voor natuur, landschap en recreatie in Gelderland.
Jaren van overleg ter discussie gesteld
Zou het experiment van de grond komen, dan zou er naast de bovengenoemde recentelijk besloten samenwerkingsstructuren een geheel nieuw netwerk een rol opeisen in de uitvoerende fase van het eerder vastgestelde beleid. 'Wild van de Veluwe' stelt ook inhoudelijk het resultaat van vele jaren overleg en besluitvorming ter discussie. Via het streven naar de status van werelderfgoed voor de Veluwe komen zonder twijfel ook de begrenzing van het Gelders Natuur Netwerk, de maatregelen in de Omgevingsvisie etc. allemaal weer ter discussie en blijkbaar is dat ook de bedoeling. Bovendien komt het bijbehorende beschermingsregime bovenop reeds bestaande beschermingsregimes. Het lijdt geen twijfel dat dat de beoogde toename van recreatiestromen tegenwerkt.
De nieuwe discussie blijkt het duidelijkst uit het voorstel te 'kiezen voor meer wild', dat een rechtstreekse aanval inhoudt op het na jaren vergaderen bereikte wildstandbeleid voor met name het groot wild op de Veluwe.
Aan de slag
De kans dat de 'Grote Veluwe' ooit op de werelderfgoed lijst zal verschijnen is vooralsnog op nul in te schatten: er is immers geen sprake van een aaneengesloten natuurgebied, laat staan van het grootste natuurgebied van Europa, maar van een gebied dat grotendeels druk bevolkt is en intensief wordt doorkruist door wegen en spoorwegen. Naar het oordeel van de drie partijen dient Gelderland de bestaande structuren en regelingen en het recent vastgelegde beleid voor natuur en landschap als vaststaand kader in de uitvoerende fase te handhaven. De boodschap kortom: geen nieuwe experimenten, maar aan de slag.