Maagdenhuis-bezetting overgenomen door actiegroepering De Nieuwe Demonstrant

Maagdenhuis-bezetting overgenomen door actiegroepering De Nieuwe Demonstrant

Vandaag, 1 april, maakt de actiegroep De Nieuwe Demonstrant (DND) bekend dat de bezetting van het Maagdenhuis, bestuursgebouw van de UvA, inderdaad is overgenomen door beroepsdemonstranten.

Het was al langer een hardnekkig gerucht, maar wordt nu dus ook publiekelijk erkend: de Maagdenhuis-bezetting, of 'bevrijding', zoals de vorige bezetters, De Nieuwe Universiteit, het noemde, is overgenomen door beroepsdemonstranten, en krakers. De groep heeft zich verenigd onder de noemer De Nieuwe Demonstrant. Zij hebben de zes eisen die De Nieuwe Universiteit had geformuleerd in één van de overvolle prullenbakken in het monumentale pand gegooid en vervangen door één enkele eis: studiepuntjes.

Mira Beau van Egmond, één van de beroepsactivisten die intrek heeft genomen in het universiteitspand aan het Spui in Amsterdam: "Het was nu wel welletjes. Die studenten en docenten dachten alleen maar aan structurele verbeteringen van de universiteit, terwijl het rendement met sprongen achteruit ging. Daar wilde we iets aan doen! Door ons studiepuntjes te geven voor onze actie hopen we het bestuur te helpen de rendementseisen alsnog te halen." "We hebben als beroepsdemonstranten natuurlijk zelf niet zoveel aan die studiepuntjes, maar het was tijd dat iemand iets deed. Dit ging helemaal mis. Alles voor het rendement!".

De Nieuwe Demonstrant ziet graag dat demonstreren meer loont. Loesje in de Cator, een andere beroepsdemonstrant: "Wij sloven ons maar uit voor wat dan ook voor naïef idealistisch doel. Nou dat doe ik ook nooit meer! Laat demonstreren gewoon een beroep zijn waar je van 9 tot 5 dingen doet die eigenlijk beter anders zouden kunnen voor lekker veel geld. Of studiepuntjes."

"En we willen best met tijdelijke contracten werken, hoor. Zo'n Maagdenhuis heb je na een maandje snuiven, blowen en zuipen toch wel gezien.", voegt een jonge man, duidelijk een kraker, eraan toe.

DND vindt dat beroepsdemonstranten dezelfde rechten moeten krijgen als andere professionals en wil daarom ook graag de schoonmakers terug. Loesje: "Als echte beroeps hebben wij natuurlijk geen tijd om zelf schoon te maken. Wij moeten net als andere professionals ondersteund worden in het optimaal benutten van onze werktijd." "Want al dat schoonmaken is een werk, joh!"

De actiegroep denkt snel met het College van Bestuur om tafel te kunnen. Mira: "Die studiepuntjes zijn echt niks meer waard door al die rendementseisen en internationale standaardisering en rankings. Diplomainflatie, hè? Dus dat College kan vast wel met wat creatief zelfrapporteren ons tegemoet komen. Als mensen voor het managen van vrije tijd studiepuntjes kunnen krijgen dan misschien ook nog wel voor het managen van politieke actie, toch?".

Loesje: "Als het onderwijs nou weer wat aantrekt dan hebben we toch een mooie winst."

Ten tijde van dit schrijven was het College van Bestuur hard aan het blokken voor een herkansing onderhandelen, en niet beschikbaar voor commentaar.