Lingewaal vindt haar weg in nieuwe rol in zorgstelsel
Sinds 1 januari 2015 hebben alle Nederlandse gemeenten er een aantal taken en verantwoordelijkheden in het sociale domein bijgekregen, zo ook de gemeente Lingewaal. Het gaat om ondersteuning van ouderen en chronisch zieken, jeugdhulp en begeleiding van mensen met een arbeidshandicap naar werk.
De inwoners en de gemeente weten elkaar inmiddels steeds beter te vinden.
Veel gestelde vragen
Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij het Wmo-loket van de gemeente (via 0345-634000) en bij het sociaal team Lingewaal (via 06-13130555 of sociaalteam@lingewaal.nl). De vragen die binnenkomen gaan vooral over financien, relatieproblemen, huisvesting, opvoeding en indicaties. Ook zoeken inwoners hulp bij ondersteuning van overbelaste mantelzorgers.
Oplossing wordt dichtbij gezocht
In de meeste gevallen is begeleiding opgestart. Vaak is de oplossing voor de vraag gevonden in het eigen netwerk van de inwoner, soms met ondersteuning van WelzijnLingewaal. Ook werd in enkele gevallen professionele hulp aangeboden van bijvoorbeeld MEE en maatschappelijk werk. De gemeente Lingewaal zorgde voor indicaties, vergoeding van vervoerskosten en keek inhoudelijk mee naar persoonsgebonden budgetten (PGB).
Jeugd
De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning van kinderen tot 18 jaar. Er zijn enkele kinderen doorverwezen naar de Ggz en naar Jeugdzorg. Ook is er samengewerkt met Entrea (jeugdhulpverlening).
Sociaal team
De weg naar het sociaal team Lingewaal wordt goed gevonden. Maatschappelijk werk, het Wmo-loket, scholen, peuterspeelzalen en een buitenschoolse opvang namen contact op met het sociaal team. Ook een praktijkondersteuner GGZ van een huisarts, de politie en inwoners stelden hun vraag aan het sociaal team. Het sociaal team Lingewaal bestaat uit professionals die veel ervaring hebben op het gebied van onder meer schuldhulpverlening, maatschappelijk werk, opvoedondersteuning en begeleiding naar werk. Een lid van het sociaal team houdt contact met eventuele andere hulpverleners of instanties, denkt mee en is het vaste aanspreekpunt voor een persoon of gezin.
Wethouder Bel: leerzame ontdekkingstocht
Wethouder Griedo Bel: "Samen met professionals hebben we ons in 2014 zo goed mogelijk voorbereid op de veranderingen in de zorg. Nu komt de praktijk in beeld. Per geval bekijken we wat de beste oplossing is. Samen met de inwoner. Een leerzame ontdekkingstocht, waarbij we goed om ons heen blijven kijken en samenwerken met professionals en specialisten