Goldsmith Book Prize voor Daniela Stockmann
De Leidse politicoloog Daniela Stockmann heeft de Goldsmith Book Prize 2015 gekregen voor het beste academische boek op het gebied van media, politiek en overheidsbeleid. Stockmanns 'Media Commercialization and Authoritarian Rule in China' (Cambridge University Press, 2013) werd geroemd als 'een van de belangrijkste werken die ooit met de Goldsmith Award zijn bekroond.'
Commerciele media als steunpilaar van een autoritair regime
De jaarlijkse Goldsmith Awards ceremonie werd gehouden op 3 maart 2015 aan de John F. Kennedy School of Government (Harvard University). Namens de jury sprak Thomas Patterson, Bradlee Professor of Government and the Press. Hij zei dat de 'Chinese nieuwsmedia vandaag de dag in niets lijken op die ten tijde van de Culturele Revolutie.' Stockmanns boek gaat over de politieke implicaties van deze transformatie. Het biedt een grondige analyse en enkele 'onverwachte' bevindingen. 'Het is een belangrijk boek. Een van de belangrijkste boeken die ooit zijn bekroond met de Goldsmith Award', aldus Patterson.
Commerciele media floreren in China. Zij zijn economisch succesvol en worden, in tegenstelling tot de staatsmedia, vertrouwd door het publiek. In hun verslaglegging van het alledaagse leven stellen Chinese commerciele media zich dikwijls zeer autonoom op. Zodra het echter over de politiek gaat, volgen zij de officiele lijn van de Chinese Communistische Partij.
Met behulp van verschillende onderzoeksmethoden (diepte-interviews met journalisten en functionarissen, content analysis en opiniepeilingen), stelde Stockmann vast dat zelfcensuur nog altijd een belangrijke rol speelt in de Chinese journalistiek. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, werkt de vrije markt in de Chinese casus niet perse destabiliserend, laat staan democratiserend. Feitelijk, constateert Stockmann, bevorderen de commerciele media in China juist de stabiliteit van het regime.