Stoffigste vierkante kilometer bij Lunteren in Ede

Persbericht

Stoffigste vierkante kilometer bij Lunteren in Ede

Meeste stank door vee bij Kootwijkerbroek in Barneveld

Arnhem, 31 maart 2015 Ì Lunteren in gemeente Ede heeft voor de tweede keer op rij de hoogst vergunde fijnstof- en ammoniakuitstoot. De geuruitstoot is wederom het hoogst in Kootwijkerbroek, Barneveld. De Partij voor de Dieren Gelderland berekende op welke vierkante kilometer in Gelderland de meeste ammoniak, geur en fijnstof door veehouderijen wordt uitgestoten. Ook heeft de fractie uitgezocht waar de meeste dieren opeengepakt zitten.

Op basis van openbare milieugegevens heeft de Partij voor de Dieren berekend op welke vierkante kilometer de uitstoot volgens de verleende vergunningen het hoogst is. De vierkante kilometer met de hoogste fijnstof uitstoot (16 ton per jaar) ligt aan de Postweg en ammoniakuitstoot (71 ton per jaar) aan de Hoge Valkseweg, bij Lunteren in Ede. In Kootwijkerbroek aan de Esvelderweg in Barneveld wordt de meeste geur (464.000 odeurunits per seconde) uitgestoten. De cijfers geven de hoogste uitstoot per vierkante kilometer weer, maar ook in andere gebieden is de situatie onwenselijk.

Vergeten dieren

De fractie heeft ook uitgezocht waar de meeste dieren gehouden worden. Doordat veel dieren in de veehouderij in dichte stallen opeengepakt zitten, hebben omwonenden vaak geen idee hoeveel dieren in hun buurt leven. Het gebied met de meeste leghennen, 346.262 op een vierkant van 1 bij 1 kilometer, ligt bij Voorthuizen in Barneveld. 223.347 vleeskuikens zitten in stallen bij Bruchem, Zaltbommel. De vierkante kilometer met het meeste rundvee (9.768) ligt bij Uddel in Apeldoorn. 1.917 melkvee per vierkante kilometer worden gehouden in Well, gemeente Maasdriel. De meeste vleesvarkens, zo’n 16.600, zitten bij Aalten. Bij Vragender in Oost Gelre worden 17.866 biggen op een vierkante kilometer gehouden.

Dierenwelzijn en volksgezondheid

Dierenwelzijn is niet gebaat bij deze intensieve vorm. Dieren hebben minder ruimte, zien geen daglicht meer en groeien als gevolg van fokprogramma's, voer en medicijnen onnatuurlijk snel. Vleeskuikens kunnen na enkele weken hun lichaamsgewicht niet meer dragen, koeien produceren vier keer meer melk dan 100 jaar geleden en kippen leggen achtmaal zoveel eieren als vroeger.

De uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur heeft bovendien grote negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Volgens onderzoek van het onderzoeksinstituut NIVEL en instituut IRAS waarover maandag gepubliceerd werd, hebben omwonenden van megastallen vaker gezondheidsklachten als verkoudheid, duizeligheid, maag- en buikpijn als gevolg van de stankoverlast. De uitstoot van fijnstof draagt bij aan het ontstaan van hart- en longziekten. Een hoge concentratie van ammoniak is bovendien slecht voor de biodiversiteit, doordat het overschot aan mest leidt tot verzuring en vermesting van water en bodem.

Luchtfoto's van gebieden met de hoogste uitstoot en aantallen dieren laten een beeld zien van lege weilanden met veel stallen. Provincie Gelderland geeft de veehouderij nóg meer ruimte om uit te breiden. De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan de bio-industrie en pleit voor de biologische veehouderij waar de dieren naar buiten mogen.

Luchtfoto's vierkante kilometer met meeste:

Geuruitstoot: http://bit.ly/1B4k0Aw

Ammoniakuitstoot: http://bit.ly/1Cz6v2Z

Fijnstof uitstoot: http://bit.ly/1Cz6zj5

Leghennen: http://bit.ly/1I1gUTK

Vleeskuikens: http://bit.ly/1BZpkdf

Rundvee: http://bit.ly/1O8OueL

Melkvee: http://bit.ly/18Kzsva

Vleesvarkens: http://bit.ly/1BZpd1j

Biggen: http://bit.ly/195ggbe