Stop handel in dierenleed via Marktplaats


Berghem, 20150331 -- In Nederland worden enorme aantallen dieren aangeboden, verkocht en weggegeven. Er is in een aantal gevallen een enorme handel over de ruggen van dieren. Achter al dit aanbod gaat echter veel dierenleed schuil. Dieren worden aangeboden en vervolgens gekocht door goedwillende mensen. Om er later achter te komen dat die jonge pup, die de aanwinst van het gezin moest vormen, letterlijk doodziek is.

In februari van dit jaar werd door tal van media al grootschalig aandacht geschonken dat er een miljoenen handel schuil gaat achter al dit aanbod. Waarbij het advertentieplatform van Marktplaats de plaats is waar handel in dierenleed zonder enig probleem toegestaan wordt. Op de site staan dieren die soms zo ziek zijn dat ze binnen enkele weken overlijden

Marktplaats is voor een ieder toegankelijk en helaas zitten er tussen de goedwillende ook diverse kwaadwillenden. Denk hierbij aan het bekende verhaal van de seksueel gefrustreerde man uit Utrecht die via Marktplaats eenvoudig zijn gang kon gaan. Dieren, bij voorkeur verminkt en op leeftijd, hadden zijn voorkeur. Nadat hij de dieren gratis kon afhalen misbruikte hij deze seksueel om zich naderhand van hen te ontdoen na wurging en het dumpen in rivieren of vijvers. 

Uiteraard zijn er goede dierenhandelaren, maar teveel leed wordt opzettelijk veroorzaakt via een site als Marktplaats. Al vaker vroegen wij om een reactie en telkens weer volgde het antwoord: “Marktplaats is een plek is voor vraag en aanbod en dat Marktplaats geen verantwoording neemt voor de aangeboden goederen. Bij constateren van misbruik, oplichting e.d. kan men de politie verzoeken contact op te nemen met Marktplaats.”

Ondertussen gaat het dierenleed door en liggen de mensen bij Marktplaats rustig op hun kussen als weer een lading dieren met valse papieren Nederland binnenkomt en voor grof geld aan de man gebracht wordt. 

Wetenschapper Paul Overgaauw van de universiteit van Utrecht deed jarenlang onderzoek naar de malafide handel in puppy's. Volgens hem realiseren veel dierenliefhebbers zich niet welke risico's ze nemen door het kopen van een hondje uit de handel. 
Overgaauw: "Je weet niet wat je binnenhaalt, je weet niet wat je krijgt. Je weet niet of ze gesocialiseerd zijn en je weet niet hoe oud ze zijn. Je weet niet of ze wel goed gevaccineerd zijn. Je weet niet wat voor parasieten ze bij zich hebben. En er is altijd het risico dat ze rabiës, hondsdolheid, met zich mee brengen. Als dat een keer gebeurt, hebben we echt een probleem in dit land."

Daarop werd een petitie gestart om opnieuw dit probleem onder de aandacht te brengen en Marktplaats te bewegen het voorbeeld van het moederconcern te volgen.  Er bestaan voldoende mogelijkheden om op een verantwoorde wijze een dier in huis te kunnen nemen via daarvoor erkende en betrouwbare kanalen. Staatsecretaris mevrouw Dijksma zou het voortouw dienen te nemen om dieren in bescherming te nemen, door handel via advertentie sites als Marktplaats te verbieden. Waarbij het verzoek aan mevrouw Dijksma ook gedaan wordt om de Nederlandse grondwet aan te passen. Waar een dier als ‘ding’ omschreven wordt.

U kunt de online petitie tekenen via de www.dierenhulp.nl

Dit bericht is verzonden door Stichting Dierenhulp.
Voor contact verwijzen wij naar het mailadres info@dierenhulp.nl of telefoon 0412-403808. Vragen naar Mark Erwin Vos. Mobiel bereikbaar via 0629568760.
Stichting Dierenhulp is een 100% Vrijwilligersorganisatie, zonder subsidies of inkomsten van loterijen.